Popularne waniliowe rogaliki, które z powodzeniem można by nazywać podkówkami to pyszne kruche ciasteczka o delikatnym, waniliowym smaku. Takie ciasteczka są idealne na podwieczorek lub drobną przekąskę. Dodatkowo są niezwykle kruche i delikatnie, przepyszne. W moim wykonaniu każde ciasteczko to indywidualista, ciężko było mi uformować je tak by wyglądały identycznie. Ale właściwie w tym tkwi urok, widać na pierwszy rzut oka, że nie jest to cukierniany wypiek tylko całkowicie domowy wyrób. Myślałam, że nie uda mi się ich upiec i tym samym dołączyć do waniliowej akcji, ale na szczęście się udało :)
Razem ze mną rogaliki przygotowały Mirabelka oraz Wiera. Rogaliki dodaję do 5 edycji Waniliowego Weekendu organizowanego przez Mirabelkę.
Składniki (na blachę ciasteczek):Razem ze mną rogaliki przygotowały Mirabelka oraz Wiera. Rogaliki dodaję do 5 edycji Waniliowego Weekendu organizowanego przez Mirabelkę.
(na podstawie kotlet.tv)
150 g mąki pszennej tortowej
50 g mielonych migdałów
20 g drobnego cukru
ziarenka z 1/2 laski wanilii
100 g twardego masła
1 żółtko z jajka L
skórka starta z 1/2 cytryny
do obtoczenia: cukier puder + cukier z prawdziwą wanilią
Mąkę mieszamy z mielonymi migdałami, ziarenkami wanilii oraz cukrem. Wykładamy na blat, na wierzchu układamy pokrojone na kilka kawałków twarde masło. Masło siekamy nożem razem z mąką i innymi składnikami, aż powstaną małe grudki. Dodajemy żółtko oraz skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 15 minut (u mnie ok. 45 minut).
Z zagniecionego ciasta formujemy wałek, odcinamy niewielkie kawałki i formujemy małe rogaliki (podkówki), a następnie obtaczamy je w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Uformowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Tak to jest jak się piecze po nocach :)
OdpowiedzUsuńTakie rogaliki są urocze i, przede wszystkim, są niezastąpioną asystą herbaty w "herbaciarniach".
Oj tak, wspaniale pasują do filiżanki dobrej herbaty.
UsuńZapraszam na blog
OdpowiedzUsuń....ANGIELSKI na SKRÓTY ...
Może , akurat jakieś informacje się przydadzą...
Miłego dnia życzę !
Takie rogaliki to pycha do kawy :-)
Super są. Też robiłam takie rogaliczki, bardzo nam smakowały :)
OdpowiedzUsuńU mnie wszyscy się w nich zachowali, więc z pewnością będę je piekła wielokrotnie.
UsuńI’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative and interesting, 바카라사이트 and let me tell you, you’ve hit the nail on the head
OdpowiedzUsuń