poniedziałek, 31 marca 2014

Curry z łososiem, krewetkami i szpinakiem

Wielokrotnie spotykałam się z różnymi blogerkami w wirtualnej kuchni. Tym razem jednak zostałam zaproszona przez Marcina z bloga Mężczyzna gotuje i... na wspólne, rzeczywiste gotowanie. Głównym tematem naszego spotkania były ryby. Ciężko było mi wybrać jedną potrawę do przygotowania, ale w końcu zdecydowałam się na ugotowanie pomidorowego curry z łososiem, krewetkami i szpinakiem. To był bardzo dobry wybór, bo curry jest naprawdę pyszne. Jeżeli nie przepadacie za krewetkami możecie z nich zrezygnować zwiększając nieco ilość łososia. Jeśli zaś jesteście wielbicielami tych morskich robali, to śmiało dodajcie ich więcej.


Składniki (4 porcje):
[na bazie przepisu z Delicious Magazine, z moimi zmianami]

1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 czerwona papryczka chilli, bardzo drobno posiekana
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
1 łyżka bardzo drobno pokrojonego imbiru
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki indyjskiego curry
1 puszka pomidorów w całości (dobrej jakości)
1 limonka
165 ml mleczka kokosowego
75 g świeżego, młodego szpinaku
250 filetu łososia
100 g krewetek (u mnie mrożone, wstępnie obgotowane)
olej do smażenia
cukier
ewentualnie: sól

Zdejmujemy skórę z łososia, usuwamy ości (jeśli jakieś zostały), mięso kroimy na kawałki na jeden kęs (u mnie ok. 2x2 cm). Krewetki rozmrażamy (jeśli były mrożone), oczyszczamy. Listki szpinaku myjemy i osuszamy.

W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki delikatnego oleju i smażymy na nim czerwoną cebulę, aż zmięknie. Ziarna kolendry rozcieramy (np w moździerzu). Następnie dodajemy na patelnię chilli, czosnek i imbir, obsmażamy je przez chwilę, a następnie dodajemy kumin, kurkumę, curry oraz roztartą kolendrę. Cały czas mieszamy, uważamy by nie spalić przypraw. Po 20-30 sekundach gdy przyprawy zaczną uwalniać swój zapach przekładamy do garnka pomidory oraz wlewamy sok z połowy limonki. Na niewielkim ogniu dusimy sos jednocześnie rozgniatając pomidory na mniejsze kawałki. 

Gdy z pomidorów powstanie gęsty sos dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy kolejnych 5-7 minut na małym ogniu. Doprawiamy całość szczyptą cukru.

Do garnka przekładamy szpinak, delikatnie mieszamy. Gdy szpinak zwiotczeje dodajemy łososia i krewetki (jeśli używamy surowe). Gotujemy 4-5 minut aż krewetki i łosoś będą ugotowane. Jeżeli korzystamy z krewetek wstępnie obgotowanych to dodajemy je 1-2 minuty po łososiu. Gotowe curry ewentualnie doprawiamy niewielką ilością soli. 

Curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, np basmati.

A oto inne dania przygotowane podczas wspólnego gotowania:

 
Makaron z wędzonym łososiem i szczypiorkiem oraz Pissaladiere (drożdżowy placek z cebulą, anchovies i oliwkami)

 
 Ryba pieczona w białym winie z orzechami w miodzie i musztardzie oraz Sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą

3 komentarze:

  1. Same pyszności! Curry wygląda świetnie a krewetki uwielbiam więc pewnie przypadło by mi do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z niczego bym nie rezygnowała, same pyszne składniki, to curry komponowane dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zdecydowanie polecam Ci to curry :) Jest pyszne :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...