sobota, 12 kwietnia 2014

Pomidorowe risotto z ricottą

Gdy ostatnio jedna ze znajomych blogerek Marghe opublikowała na swoim blogu przepis na pomidorowe risotto z krewetkami i jalapeno czym prędzej je zrobiłam. Wiedziałam, że będzie pyszne i nie myliłam się. Minął tydzień, a ja ponownie nabrałam ochoty na ugotowanie pomidorowego risotto. Tym razem jednak stworzyłam własną wersję, inspirując się poprzednim przepisem. 

Moje pomidorowe risotto z ricottą jest niezwykle kremowe, dzięki dodatkowi sera, mocno pomidorowe i pikantne, dzięki papryczce. Jeżeli wolicie delikatniejszy smak to zrezygnujcie z peperoncino, ale zdecydowanie polecam Wam jej dodanie. Risotto ma to do siebie, że na zdjęciach wygląda średnio atrakcyjnie, ale niech Was to w żaden sposób nie zmyli - jest naprawdę pyszne. 

Pomidorowe risotto z serem ricotta


Składniki (2 porcje):
[inspiracja: pomidorowe risotto z krewetkami i jalapeno]

1 mała cebula, pokrojona drobno
1 suszona papryczka peperoncino
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
3 gałązki świeżego tymianku
160 g ryżu arborio
250 ml lekkiego bulionu (drobiowego lub warzywnego)
250 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki sera ricotta (u mnie z Mleczarni w Skarszewach)
sól
ew. parmezan

Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę z masłem. Smażymy na małym ogniu cebulę wraz z papryczką i listkami z gałązek tymianku, uważając by cebula nie zbrązowiała. Następnie dodajemy ryż i obsmażamy go, aż ziarenka zaczną być przezroczyste.

Bulion łączymy z przecierem pomidorowym i zagotowujemy. Bulion z przecierem zaczynamy wlewać małymi porcjami do ryżu. Kolejną porcję dodajemy dopiero gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Dodajemy na raz po około 60-70 ml płynu. Od czasu do czasu mieszamy, uważamy by nie przypalić ryżu. Gdy ryż będzie już ugotowany al dente (miękki, lecz z lekkim oporem przy rozgryzaniu ziarenka) zdejmujemy patelnię/rondel z ognia. Dodajemy ricottę i dokładnie rozprowadzamy ją z ryżem. Doprawiamy całość do smaku solą. Na koniec możemy dodać niewielką ilość parmezanu. 

Pomidorowe risotto z serem ricotta

5 komentarzy:

  1. Zjadłabym pomidorowe z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. risotto <3 ależ dawno nie robilam, musze sobie upichcic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :) Dobre risotto warto od czasu do czasu sobie upichcić :)

      Usuń
  3. jestem ostatnio risottową panną, takie, kremowe, pomidorowe, jadłabym bez opamiętania :) mniam !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz - ja zjadłam i sama żałowałam, że nie zrobiłam więcej, bo jadłabym i jadła :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...