niedziela, 20 kwietnia 2014

Serowy torcik - zebra

Ten torcik serowy na forum cincin od dawna robi furorę. Mnóstwo zadowolonych osób nie może się mylić - postanowiłam sama przygotować i się przekonać jak to jest z tym wypiekiem. Wyszło naprawdę smakowite, lekko piankowe ciasto. To nie jest tradycyjny sernik, ale smaczne ciasto serowe. Idealne dla tych wszystkich, którzy wolą mniej słodkie wypieki. Ja zdecydowałam się na wersję pasiastą czyli popularną zebrę, do której przygotowania wykorzystałam kakao z wiatraczkiem czyli DecoMorreno. Mój torcik serowy oprószyłam z wierzchu cukrem pudrem, ale możecie polać go polewą czekoladową. Zrezygnowałam z przygotowania spodu, ale kruche ciasto czy spód ciasteczkowy doskonale tu pasują. 

Przypominam również o konkursie z DecoMorreno w którym do wygrania dwa zestawy składające się z formy do babki oraz dwóch opakowań kakao DecoMorreno. Komentarze konkursowe możecie dodać jeszcze do 23:59 dnia dzisiejszego. 


Przepis dodaję do akcji "Wielkanocne Smaki".


Składniki:
(proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm - na zdjęciu z mniejszej formy)

1 kg sera na sernik (9% tłuszczu)
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
4 płaskie łyżki mąki pszennej
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kakao
50 g masła, roztopionego i ostudzonego
100 ml mleka

2 duże kartki z codziennej gazety (musi to być gazeta codzienna, a nie kolorowe czasopismo)

Kartki z gazety składamy wzdłuż na pół i ponownie na pół tworząc długie wąskie paski. Paski gazety wkładamy do miski z zimną wodą, obciążamy i zostawiamy by dobrze nasiąkły wodą. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier puder. 

Ser dokładnie mieszamy z żółtkami, roztopionym masłem, mlekiem, mąką ziemniaczaną oraz trzema łyżkami mąki pszennej. Otrzymaną w ten sposób masę serową dzielimy na dwie połowy. Do jednej z nich dodajemy jedną łyżkę mąki pszennej, a do drugiej kakao. Dokładnie mieszamy obie masy. Ubite białka z cukrem dzielimy na pół. Jedną połowę dodajemy do masy białej, drugą do kakaowej.

Na środek tortownicy wykładamy trzy łyżki białej masy serowej, następnie na środek trzy łyżki masy kakaowej. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. 

Tortownicę owijamy z zewnątrz namoczonymi paskami gazety i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Pieczemy przez 10 minut, a następnie wyjmujemy. Obniżamy temperaturę do 160 stopni. Paski gazety zdejmujemy i ponownie namaczamy w wodzie. Gdy temperatura w piekarniku się zmniejszy ponownie owijamy tortownicę paskami mokrej gazety i wstawiamy do piekarnika na godzinę.

Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia, a następnie najlepiej jest wstawić je na noc do lodówki. 




5 komentarzy:

  1. Smakowite ciasto. Pięknie wygląda. :) Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zrobiła ale te pilnowanie gazet to nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew temu co się wydaje to nie jest wcale takie problematyczne. A zastępuje kąpiel wodną. Oczywiście jeśli ktoś ma naprawdę szczelne tortownice to może upiec taki sernik w kąpieli wodnej - ja niestety nie mam takiej super szczelnej tortownicy, a wtedy metoda gazetowa się świetnie sprawdza.

      Usuń
  3. Wygląda bosko, właśnie na taki lekki serniczek mam ostatnio ochotę :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...