niedziela, 25 maja 2014

Kiełbaski merguez, sałatka kisir oraz jogurtowy sos z harissą

Jedliście kiedyś kiełbaski merguez? Zapewne tak, jeżeli na trasie wakacyjnych wyjazdów odwiedziliście Tunezję lub Maroko. Są tam niezwykle popularne. Ja nie byłam w żadnym tych państw i nie miałam okazji spróbować tych kiełbasek. Kiedy tylko zobaczyłam je w sklepie to nawet przez chwilę nie zastanawiałam się, tylko po prostu kupiłam. Dopiero po powrocie do domu zaczęłam się zastanawiać jak je podać. Bardzo często wśród znalezionych przepisów pojawiały się kiełbaski w zestawieniu z kuskusem i stąd decyzja by również przygotować kuskus.

Dokonałam małego kulinarnego misz maszu - połączyłam grillowane kiełbaski merguez z turecką sałatką kisir (w oryginale z bulguru, u mnie z razowego kuskusu) i jogurtowym sosem z ostrą harissą. Otrzymany zestaw był naprawdę znakomity. To świetne danie na letnie spotkanie przy grillu. Sałatkę możecie przygotować wcześniej (z resztą sałatka najlepsza jest, gdy zostanie wcześniej schłodzona). Kiełbaski na grillu będą gotowe błyskawicznie, a sos będzie doskonałą alternatywą ketchupu i musztardy. 


Grillowane kiełbaski merguez

1 ślimak lub kilka pojedynczych surowych kiełbasek merguez (ok. 400 g)
olej

Kiełbaski pokrywamy bardzo cienką warstwo oleju (najlepiej przy użyciu pędzelka). Mocno rozgrzewamy patelnię grillową lub grill. Kiełbaski wykładamy na patelnię grillową lub grill i opiekamy przez 3-4 minuty z każdej strony aż będą ładnie przypieczone.

Używając kiełbasek zawiniętych w ślimaka warto spiąć go w 3-4 miejscach wykałaczkami, aby bez problemu dało się go obrócić podczas grillowania.

Jogurtowy sos z harissą
[na podstawie przepisu]

1/2 szklanki greckiego jogurtu
2 łyżeczki harissy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól, świeżo mielony czarny pieprz

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Turecka sałatka kisir
[na podstawie przepisu]

1 szklanka kaszy bulgur (na zdjęciu z razowym kuskusem, z braku bulguru)
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
4 łyżki oliwy (60 ml)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki soli
sok z połowy cytryny
4 pomidory, obrane ze skórki
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
2 cebule dymki, drobno pokrojone

Bulgur zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut. Następnie odlewamy wodę i opłukujemy kaszę. (Kuskus zalewamy wrzątkiem zgodnie z opisem na opakowaniu, a gdy nasiąknie mieszamy widelcem.) W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę, aż zacznie lekko brązowieć. Dodajemy do cebuli koncentrat pomidorowy, kumin, sok z cytryny oraz sól. Przekładamy na patelnię przygotowaną kaszę, mieszamy wszystko dokładnie. Podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut (chwilę w przypadku kuskusu), a następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Pomidory, posiekaną natkę pietruszki oraz dymkę mieszamy z ostudzoną kaszą. Podajemy na zimno.


Turecka sałatka kisir

2 komentarze:

  1. https://www.facebook.com/jagniecinawarszawa8?ref=hl
    Zapraszam na kiełbaski merguez :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to wygląda tak pysznie, że ślinię się na klawiaturę! :D
    Muszę koniecznie poszukać tej kiełbaski! :D

    zapraszam też gorąco do mnie! :)
    http://kuchnia-w-sloncu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...