wtorek, 20 maja 2014

Salsa pico de gallo - świeża salsa pomidorowa

Salsa pico de gallo nazywana też salsa fresca (czyli świeżą) to bardzo popularny, meksykański dodatek do potraw. Podstawą tej salsy czy też sałatki są świeże warzywa lub owoce. Najczęściej spotyka się wersję warzywną, której podstawą są świeże pomidory, cebula, kolendra, limonka oraz ostre papryczki, zwykle serrano lub jalapeno. Salsę można podać do mięsa, tacos, quesadillas, do środka pszennej tortilli z innymi składnikami lub do czego tylko zechcecie.

Salsa z pomidorowa z cebulą, kolendrą i serrano


Składniki:
[na podstawie Comida Mexicana]

2 duże pomidory (ok. 350 g)
1/2 cebuli
1 łyżka drobno posiekanej kolendry
1 marynowana papryczka serrano (lub 1-1.5 łyżeczki posiekanej papryczki jalapeno)
1/2 lub 1 łyżka soku z limonki
sól

Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w drobną kostkę (0.5 cm). Cebulę kroimy kostkę. Papryczkę serrano drobno siekamy. (Jeśli salsa ma być łagodniejsza to należy usunąć nasiona.) Do miski przekładamy pomidory, cebulę oraz papryczkę. Dodajemy posiekaną kolendrę i sok z limonki. Doprawiamy niewielką ilością soli. Podajemy od razu lub krótko po przygotowaniu. 

Meksykańska salsa fresca

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...