poniedziałek, 22 września 2014

Stir-fry: wołowina z imbirem

Ten przepis to niezwykle prosty sposób na przygotowanie pysznego dania z wołowiną. Wiele osób odrzuca ze swojego codziennego menu ten rodzaj mięsa ze względu na jego dość wysoką cenę oraz stereotyp związany z czasochłonnym jego przygotowaniem. Na cenę niestety nie mamy szczególnego wpływu, ale już na sposób przygotowania zdecydowanie tak. Nie każda część wołowiny wymaga długiego duszenia, niektóre doskonale nadadzą się do krótkiego smażenia. Z tego przepisu powstanie błyszcząca i soczysta wołowina z imbirem. Doskonała. Jeżeli lubicie dania z woka to nie zastanawiajcie się dłużej, tylko bierzcie do roboty. :)

Wołowina z imbirem z woka


Składniki (4-5 porcji):
[źródło: Simply Recipes]

500 g wołowiny z udźca, pokrojonej w cienkie paseczki (ok. 1 cm)
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
3 cm kawałek imbiru, pokrojony w cienkie słupki
2 ostre papryczki, usunięte nasiona, pokrojone w paseczki
3-4 zielone cebulki, pokrojone w 1-1,5 cm kawałki
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki oleju
1/2 szklanki posiekanej kolendry (pominęłam, bo nie miałam)

na marynatę:
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka miodu
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka płatków chilli (ja dałam 2 pokruszone, suszone ostre papryczki)

Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Przekładamy do niej pokrojone mięso, dokładnie obtaczamy. Wstawiamy do lodówki do zamarynowania (od 30 minut do 4 godzin, u mnie jakieś 2 godziny).

W woku (lub głębokiej patelni) rozgrzewamy bardzo mocno olej. Smażymy w nim partiami paski wołowiny przez minutę (należy ją wcześniej na sitku odcedzić z pozostałości marynaty). Obsmażone mięso wyjmujemy z woka i odkładamy do miski. W małej miseczce mieszamy skrobię kukurydzianą z dwiema łyżkami zimnej wody.

Po obsmażeniu ostatniej porcji mięsa do woka przekładamy pokrojone papryczki i czosnek. Smażymy cały czas mieszając. Po 30-45 sekundach dodajemy imbir i smażymy kolejne 30-45 sekund. Po tym czasie ponownie do woka przekładamy obsmażone mięso oraz wlewamy skrobię rozrobioną z wodą. Dodajemy pokrojone cebulki, mieszamy wszystko ze sobą. Smażymy jeszcze 1-2 minuty. Po zdjęciu z ognia mieszamy z pokrojoną kolendrą. Podajemy z białym ryżem.

Imbirowa wołowina stir fry

12 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglada, genialnie blyszczaca. Zdecydowanie danie w moim stylu. Szkoda tylko, ze nie miala kolendry, ktorej jestem wielka fanka, uwazam, ze jej dodatek bardzo zwieksza walory smakowe dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, zdecydowanie by się przydała. Mam w planie powtórkę, tym razem koniecznie z kolendrą. Polecam Ci przygotowanie tego dania, bo jest naprawdę pyszne. :)

      Usuń
  2. Boskie. Uwielbiam takie azjatyckie dania. Słodko-słone, błyszczące mięsko... Mmm ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna odmiana od codziennych potraw.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie. Chyba wiem co w sobotę na obiad zrobię ;)
    Poza tym, może i wołowina ma swoja cenę, choć jak napisałaś, niektóre części mają przystępną cenę, to na dodatek do przygotowania tego dania dla dwóch osób nie potrzeba tego mięsa aż tak dużo.
    Pozdrawiam Cię gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam wołowiny z imbirem, ciekawa jestem jak smakuje takie połączenie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie. A że ostatnio jakoś łaskawszym okiem patrzę na kuchnię azjatycką (jeszcze jej nie gotuję ;) ) to przepis notuję do wykorzystania :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny przepis
    wypróbuję w weekend, może moja wołowinka też będzie tak samo udana
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy skrobię kulurydzianą można zamienić na skrobię ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam mąki ryżowej. To to samo, co ziemniaczana, tylko nie ma grudek.
      Może być ziemniaczana, maniokowa, a nawet pszenna 450.

      Usuń
  9. Polecam, robię od lat, w/g przepisu z "Kuchnia chińska" , wyd. 1992 rok. Praktycznie to samo.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...