Co robicie, gdy nie macie żadnego pomysłu na obiad, a sprawdzenie zawartości lodówki w żaden sposób Was nie zainspirowało? Ja rozpoczynam w takiej sytuacji przeglądanie otaczających książek kulinarnych oraz dziesiątek linków, które mam zapisane w mojej komputerowej przeglądarce. Przede wszystkim królują w niej zagraniczne blogi kulinarne, a kuchni azjatyckiej jest naprawdę sporo. Tym razem zawartość mojej przeglądarki podrzuciła mi klopsiki z imbirem, czosnkiem i chińską przyprawą pięć smaków, obtoczone w słodko-kwaśnej glazurze ze strony Rasa Malaysia.
Klopsiki są bardzo smaczne, dlatego zdecydowałam się podzielić z Wami przepisem (poniżej w przepisie również link do oryginalnego przepisu). Aby efekt był odpowiedni ważne byście skorzystali z prawdziwej chińskiej przyprawy pięć smaków, w której skład wchodzą: anyż gwiaździsty, cynamon, pieprz (powinien być syczuański), nasiona kopru oraz goździki. Niestety nadal w sprzedaży trafiają się inne mieszanki, które z tą przyprawą nie mają wiele wspólnego. A naprawdę warto przygotować te klopsiki bez pomijania tego składnika. :)
Składniki (2, max. 3 porcje):
[na podstawie Rasa Malaysia, z drobnymi zmianami]
360 g drobiowego mięsa mielonego
1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku, roztarte lub przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka oleju sezamowego
1/4 łyżeczki chińskiej przyprawy pięć smaków
1/4 łyżeczki białego pieprzu
szczypta soli
olej do smażenia
pokrojona dymka
Sos słodko-kwaśny:
2 łyżki ketchupu
2 łyżki słodkiego tajskiego sosu chilli
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (nie mąki)
Do mięsa dodajemy imbir, czosnek, olej sezamowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków. Dokładnie razem wyrabiamy i wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i smażymy aż zbrązowieją z wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni i układamy na ręczniku papierowym.
Oczyszczamy patelnię/wok. W małej miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu, Wylewamy na patelnię. Gotujemy przez chwilę, aż sos zgęstnieje i będzie błyszczący. Do sosu przekładamy klopsiki i dokładnie je w nim obtaczamy. Zdejmujemy z patelni. Podajemy z białym ryżem i posiekaną dymką.
Wspaniale wyglądają.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Są też bardzo smaczne :)
Usuń