piątek, 8 lipca 2016

Żółte curry z marchewkami i cukinią

O rany, rany... normalnie jakieś święto ogłosić powinnam. Już dawno nie udało mi się opublikować dwóch przepisów na blogu w tak krótkim odstępie czasu. Ostatnia seria (jeśli 3 wpisy można nazwać serią) była w lutym. No wstyd, wstyd jak nic. Trzeba by się wziąć w garść. Wciąż to sobie powtarzam i powtarzam, ale jakoś się nie udaje. Czasem myślę, że to taka odskocznia od codzienności. W pracy pełne zorganizowanie, to trzeba sobie czasem odbić :) 

Ale wróćmy do głównego tematu dla którego się tutaj spotykamy czyli do przepisu. Niedawno Wam pisałam, że w mojej kuchni bardzo zadomowiło się curry. Tym razem w wersji wegetariańskiej, z dodatkiem żółtej pasty curry. Do przygotowania tego dania wykorzystałam młode marchewki, cukrową cebulę, paradę oraz cukinię - same pyszne składniki, które warto mieć w swojej lodówce. Żółta pasta curry jest zdecydowanie delikatniejsza niż czerwona, więc sądzę, że jest to danie dla każdego.

Yellow curry with carrot and courgette


Składniki (2 porcje):

6 młodych marchewki, pokrojonych w 0,5 cm plasterki (lub półplasterki jeśli będą nieco grubsze)
200-250 g cukinii, pokrojonej w półplasterki lub najpierw wzdłuż na cztery i dopiero w plasterki
1 duża cebula (najlepiej młoda), pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
2 łyżki masła klarowanego (lub oleju)
1 płaska łyżka żółtej pasty curry
250 ml mleka kokosowego
4-5 łyżek drobno posiekanej cebuli szczypiorowej (parady) lub szczypioru
2-3 łyżki porwanych listków kolendry
ew. sól lub sos rybny (uwaga, danie nie będzie wtedy wegetariańskie)

W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Szklimy na nim pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy marchewkę, obsmażamy przez 2-3 minuty, następnie dokładamy cukinię oraz pastę curry. Dokładnie rozprowadzamy pastę w tłuszczu i obtaczamy w niej warzywa. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy posiekaną paradę lub szczypior. Dusimy warzywa na małym ogniu, aż marchewka będzie miękka. Na koniec w razie potrzeby doprawiamy do smaku niewielką ilością soli lub sosu rybnego. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, posypane porwanymi listkami kolendry.


Żółte curry z marchewkami i cukinią

1 komentarz:

  1. Hej!

    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"
    Dodatkowo przepisy dodane do konkursu będą publikowane u mnie na blogu oczywiście z odnośnikiem do Twojego bloga. Myślę, że oprócz nagrody, którą można wygrać to sam udział może przyczynić się do zwiększenia odbiorców Twojego bloga :)

    Zapraszam zatem serdecznie !

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html

    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...