poniedziałek, 9 lipca 2018

Bób smażony z zielonym groszkiem i boczkiem

Jeśli szukasz urozmaicenia od zwyczajowego sposobu zjadania bobu i jednocześnie nie chcesz robić dużych zakupów to bób smażony z zielonym groszkiem i boczkiem będzie idealnym daniem dla Ciebie. Samo przygotowanie dania jest dość szybkie (najdłużej trwa obranie bobu), przepis jest banalnie prosty, zaś efekt niezwykle smaczny.

Bób smażony z boczkiem


Bób smażony z zielonym groszkiem i boczkiem


Składniki (dla 2 osób):
2 szklanki ziaren bobu
1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego jeśli jest już po sezonie)
1,5 szklanki niezbyt tłustego boczku, pokrojonego w kostkę
0,5 szklanki pokrojonego szczypioru od dymki
1 łyżka masła
sól, pieprz
ulubiony ser dojrzewający

Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy. W przypadku młodego bobu wystarczą 3-4 minuty gotowania, starszy będzie wymagał nieco więcej czasu. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie obieramy ze skórek. Zielony groszek gotujemy około 3 minut (mrożony ok. 6, aż będzie miękki). 

Na zimną patelnię wykładamy pokrojony boczek i powoli podsmażamy go, aż się zrumieni, a część tłuszczu wytopi. Dodajemy groszek i bób i podsmażamy całość 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodajemy łyżkę masła, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie aż masło się rozpuści. Posypujemy pokrojonym szczypiorem. 

Podajemy posypane tartym serem. 

Bób smażony z boczkiem
Bób smażony z zielonym groszkiem i boczkiem, podany z grzankami oraz miksem sałat z pomidorkami i kozim serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...