niedziela, 26 października 2008

Dyniowiec

Pragnąc uczestniczyć w Festiwalu Dyni zorganizowanym przez Beę postanowiłam ugotować dyniowiec, czyli gulasz mięsno-dyniowy, pochodzący z książki "Kuchnia za trzy grosze" M.Caprari.
Składniki:
0.5 kg mięsa indyczego pokrojonego w kawałki jak na gulasz
0.75 kg dyni
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
2 liście laurowe
1 szklanka bulionu
0.5 łyżeczki cząbru,
1 łyżeczka tymianku
sok z połówki cytryny
skórka z połówki cytryny
olej
sól, pieprz
Dynię obieramy, czyścimy, kroimy w kostkę. Następnie obtaczamy ją w mące wymieszanej z cząbrem i odstawiamy na pół godziny. Mięso obsmażamy na oleju na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do tego dynię, startą skórkę z cytryny. Całość dusimy 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Po 10 minutach zalewamy dynię bulionem, dodajemy mięso, listki laurowe i tymianek. Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez ok. 45 minut do zmięknięcia mięsa, ewentualnie dodając trochę wody. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko. Dobre również na zimno. :)

3 komentarze:

  1. Jestem pewna, ze bylo pycha!
    Dziekuje Ci udzial w Festiwalu! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. PS. Mialo byc oczywiscie : dziekuje Ci ZA udzial w Festiwalu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! W końcu pojawiła się dynia w towarzystwie mięsnym! ;-)) Mnie się podoba i mam wrażenie jakby zapach dyniowca za mną szedł! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...