piątek, 3 października 2008

Pierś kurczaka w warzywach

Ciągle można kupić bardzo smaczne pomidory, dlatego w moim domu są one codziennym gościem. Każdego dnia pomidory leżą w koszyczku, nie ma chwili żeby ich zabrakło. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać pomidory w połączeniu z zakupioną piersią kurczaka. I powstało takie smaczne danie:

Składniki:

2 piersi kurczaka (ok. 70 dag)

1 szklanka bulionu drobiowego

2 cebule

2 papryki (w moim przypadku czerwona i zielona)

5 pomidorów

sól, pieprz

tymianek, bazylia

Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy do szklistości na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojoną w kawałki pierś kurczaka i podsmażyć. Do podsmażonego kurczaka z cebulą i czosnkiem dodajemy bulion i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy 10-15 minut, a następnie dodajemy pokrojone, sparzone pomidory i dalej dusimy przez mniej więcej 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią i tymiankiem do smaku. Podajemy z ryżem.

2 komentarze:

  1. Tez dawniej sobie robilam piersi kurczaka w roznych warzywach; Twoje wygladaja bardzo smakowicie :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłem dziś na obiad ... świetne!!!! Dzięki za tak prosty, szybki i bardzo smaczny przepis.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...