wtorek, 7 października 2008

Ryba po kapitańsku

Staram się ograniczyć jedzenie smażone na patelni w dużej ilości tłuszczu, z tego powodu coraz częściej w gotowaniu korzystam z piekarnika. Na dzisiejszy obiad wybrałam przepis pochodzący z książki "Kuchnia Polska" Małgorzaty Caprari czyli rybę po kapitańsku.
Składniki:
0.5 kg filetów z ryby morskiej
3 łyżki margaryny
20 dag ryżu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kostka rosołowa
ostra papryka
garść zieleniny (bazylia, natka pietruszki, tymianek, oregano)
przyprawa do ryb
sok z cytryny
mąka
łyżka oleju
Filety rybne skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy przyprawą do ryb, zawijamy w filię spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej pół godziny. Sporządzamy rosołek z kostki, mieszamy go z koncentratem i w tym gotujemy ryż na sypko. Odsączony ugotowany ryż mieszamy z łyżką margaryny i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudziny ryż mieszamy z posiekaną zieleniną, doprawiamy do smaku solą i papryką ostrą w proszku. Rybę wyjmujemy z lodówki, obtaczamy w mące i podsmażamy na jednej łyżce oleju do zezłocenia (jeśli ktoś nie ma patelni teflonowej i obawia się o przywarcie, można dodać więcej oleju, ja go ograniczyła do minimum). Natłuszczamy formę do zapiekania, na dnie układamy warstwę ryżu, na to układmay filety rybne i ponownie warstwę ryżu. Posypujemy całość zwiórkowaną zimną margaryną. Całość naczynia przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.

2 komentarze:

  1. Jego wielki wielbiciel ryb, kiedyś pewnie wypróbuję... I nie opóźniać mi się tu! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tak samo jak Shiherlis jestem fanką ryb i też pewnie wypróbuję ;) tym bardziej, że niedługo zaczyna się blogowe Gotowanie po polsku ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...