sobota, 1 listopada 2008

Dynia zapiekana pod beszamelem

W ramach Festiwalu Dyni postamowiłam wykorzystać ten znaleziony przepis, który od początku wydawał się smaczny, a okazał się rewelacyjny. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" E.Aszkiewicz, a zamieszczam go dopiero dzisiaj z braku czasu. Oto dynia zapiekana pod beszamelem:

Składniki:

1 kg miąższu z dyni

1/3 szklanki rosołu

3/4 szklanki tartego sera

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1 szklanka mleka

3 łyżki śmietany

sok z cytryny

sól, biały pieprz

Miąższ dyni kroimy w drobną kostkę, układamy na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, po czym skrapiamy ją rosołem. Na maśle zesmażamy mąkę, po czym rozprowadzamy ją mlekiem i podgrzewamy na małym ogniu wciąż mieszając. Kiedy sos zgęstnieje łączymy go z śmietaną, sokiem z cytryny, trzema łyżkami tartego żółtego sera i doprawiamy solą i białym pieprzem. Gorącym sosem zalewamy dynię, posypujemy całość pozostałym tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy 20-25 minut.


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...