Dzisiaj wypróbowywuję kolejny przepis z książeczki "Dania z ryżu i kasz" H. Jachowskiej. Tym razem wybrałam zapiekankę ryżową z sosem pomidorowym, którą trochę zmodyfikowałam i wyszła bardzo smaczna.
Składniki:
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
25 dag wędzonej ogonówki
3 łyżki oliwy
2 jajka
4 pomidory
2 cebule
sól, pieprz
bazylia
tarty ser żółty
Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy obraną i drobno posiekaną cebulę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na drobne kawałki. Mieszamy z cebulą. Pomidory z cebulą przecieramy przez sito otrzymując sos. Podduszamy parę minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Na łyżce oliwy podsmażamy wędzoną ogonówkę. Następnie mieszamy ją z ryżem i rozbełtanymi jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany ryż wykładamy do wysmarowanej formy do zapiekania. Następnie zalewamy całość otrzymanym sosem pomidorowym. Posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz