Po ponad 20 latach życia znudziło mi się jedzenie zwyczajnych smażonych kotletów mielonych. Z tego powodu staram się urozmaicić podawanie mięsa mielonego, aby kolejne dania nie były nudne. Dzisiaj wypatrzyłam w "Kuchni Polskiej" E. Aszkiewicz przepis na klopsiki w pomidorowym sosie.
Składniki:
0.5 kg mielonego mieszanego mięsa
0.5 szklanki bułki tartej
3/4 szklanki bulionu
1 cebula
1 jajko
1 białko
2 kopiaste łyżki drobno tartego sera
suszone zioła prowansalskie
szczypta chilli
olej
mąka
sól, pieprz
Sos:
1 szklanka gęstej śmietany
1 szklanka soku pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki bulionu
2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
sól, pieprz, tymianek
Cebulę drobno siekamy i doprowadzamy do zeszklenia. Bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem. Do bułki z bulionem dodajemy cebulę, ser żółty, jajko, białko, chilli, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy na jednolitą masę, dzielimy na niezbyt duże klopsiki i oprószamy mąką. Klopsiki wstawiamy na pół godziny do lodówki, a następnie po ochłodzeniu obsmażamy na gorącym tłuszczu, po czym układamy w wysmarowanej formie. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w bulionie, mieszamy sokiem pomidorowym, śmietaną, czosnkiem oraz przyprawami. . Otrzymanym sosem zalewamy klopsiki . Danie zapiekamy 15 - 20 minut w 180 stopniach. U mnie podane z makaronem penne.
wygląda pysznie:-)
OdpowiedzUsuńfaktycznie, miłe to urozmaicenie dla tradycyjnych mielonych
dobre urozmaicenie, ale niestety potrawa nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !
OdpowiedzUsuń