poniedziałek, 9 marca 2009

Klopsiki w pomidorowym sosie

Po ponad 20 latach życia znudziło mi się jedzenie zwyczajnych smażonych kotletów mielonych. Z tego powodu staram się urozmaicić podawanie mięsa mielonego, aby kolejne dania nie były nudne. Dzisiaj wypatrzyłam w "Kuchni Polskiej" E. Aszkiewicz przepis na klopsiki w pomidorowym sosie.


Składniki:

0.5 kg mielonego mieszanego mięsa

0.5 szklanki bułki tartej

3/4 szklanki bulionu

1 cebula

1 jajko

1 białko

2 kopiaste łyżki drobno tartego sera

suszone zioła prowansalskie

szczypta chilli

olej

mąka

sól, pieprz


Sos:

1 szklanka gęstej śmietany

1 szklanka soku pomidorowego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki bulionu

2 ząbki czosnku (drobno posiekane)

sól, pieprz, tymianek


Cebulę drobno siekamy i doprowadzamy do zeszklenia. Bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem. Do bułki z bulionem dodajemy cebulę, ser żółty, jajko, białko, chilli, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy na jednolitą masę, dzielimy na niezbyt duże klopsiki i oprószamy mąką. Klopsiki wstawiamy na pół godziny do lodówki, a następnie po ochłodzeniu obsmażamy na gorącym tłuszczu, po czym układamy w wysmarowanej formie. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w bulionie, mieszamy sokiem pomidorowym, śmietaną, czosnkiem oraz przyprawami. . Otrzymanym sosem zalewamy klopsiki . Danie zapiekamy 15 - 20 minut w 180 stopniach. U mnie podane z makaronem penne.

3 komentarze:

  1. wygląda pysznie:-)
    faktycznie, miłe to urozmaicenie dla tradycyjnych mielonych

    OdpowiedzUsuń
  2. dobre urozmaicenie, ale niestety potrawa nie dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...