czwartek, 29 stycznia 2009

Zapiekanka ryżowa z szynką i pieczarkami

Parę dni temu zakupiłam książeczkę z serii Biblioteczka Poradnika Domowego "Dania z ryżu i kasz", której autorem jest Halina Jachowska. Ponieważ wszyscy bardzo lubimy zarówno ryż jak i różne odmiany kaszy, książeczka przypadła nam do gustu. Na pierwszy ogień postanowiłam rzucić zapiekankę ryżową z szynką i pieczarkami, jako że przepis wydał mi się interesujący, a zdjęcie zamieszczone ukazywało niezwykle apetycznie wyglądające danie.


Składniki:

3 szklanki ryżu ugotowanego na sypko

2 cebule

2 łyżki oliwy

1/3 szklanki bulionu drobiowego

15 dag szynki drobiowej

20 dag pieczarek

2 łyżki masła

tarty żółty ser

kurkuma

sól, pieprz

Obieramy, siekamy cebulę, podsmażamy na oliwie. Ryż posypujemy kurkumą i mieszamy z cebulą. Następnie do ryżu z cebula dodajemy bulion drobiowy. Całość mieszamy. Na maśle podsmażamy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Pod koniec smażenia doprawiamy pieczarki solą i pieprzem. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ryżu. Na to nakładamy pieczarki i szynkę. Następnie ponownie wykładamy warstwę ryżu. Całość posypujemy warstwą tartego żółtego sera. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...