Jedną z rzeczy, bez których całkowicie nie wyobrażam sobie swojego życia są truskawki. Uwielbiam mieszkanie w Polsce między innymi za to, że w sezonie mam nieograniczony dostęp do tych przepysznych owoców. To co interesujące to fakt, że można je wykorzystać na wiele różnych sposobów… w deserach, daniach głównych, ciastach, przetworach. Co roku w mojej kuchnia powstaje kilkadziesiąt słoików przepysznych konfitur truskawkowych, które jem przez cały rok. Tym razem w ramach Truskawkowego Festiwalu organizowanego na forum cincin przez Sinistrę postanowiłam przygotować placek na maślance pomysłu Tobatki z dodatkiem truskawek.
Składniki:
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2.5 szklanki mąki
3 jajka
0.5 szklanki oleju
1 mały proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
truskawki
Kruszonka (wg AgusiSz)
15 dag mąki
17 dag cukru
9 dag margaryny
Maślankę, olej, cukier, mąkę, jajka, proszek do pieczenia i cukier wykładamy do jednej wspólnej miski i mieszamy. Wylewamy do nasmarowanej masłem formy do pieczenia. Na cieście układamy pokrojone truskawki. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Margarynę topimy w rondelku, po czym odstawiamy do schłodzenia. Schłodzoną margarynę wlewamy do cukru i mąki, po czym zagniatamy. Otrzymaną kruszonkę wysypujemy na wierzch truskawek. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz