Zachęcona apetycznymi zdjęciami na forum cincin oraz pochlebnymi opiniami postanowiłam ugotować dzisiaj spaghetti z sosem puttanesca wg przepisu podanego przez Seniorkę. Otrzymany makaron charakteryzował się niezwykle aromatycznym zapachem czosnku i chilli, a pomidorowy sos wyraźnie przeszedł smakiem czarnych oliwek i kaparów. Każdemu polecam wypróbowanie tego przepisu. Oto przepis w lekko zmienionej przeze mnie formie.
Składniki:
50 dag makaronu spaghetti
2 po 40 dag krojonych pomidorów (u mnie Pudliszki)
1 łyżka kaparów
3 fileciki anchois (pokrojone drobno)
0.5 szklanki czarnych oliwek
2 łyżki oliwy
3 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1 ostra czerwona papryczka
pieprz (u mnie kolorowy świeżo mielony)
parmezan
Na rozgrzaną oliwę wsypujemy chilli, pokrojoną drobno papryczkę, posiekany czosnek i natkę pietruszki. Przez około minuty podsmażamy, uważając aby czosnek się nie przypalił. Następnie wlewamy pomidory i zagotowujemy je, po czym przykrywamy i na małym ogniu dusimy przez około 5 minut. Do podduszonych pomidorów dodajemy anchois, kapary i pokrojone w plasterki oliwki. Całość ponownie dusimy pod przykryciem około 8 - 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Ugotowany makaron wrzucamy do garnka z sosem i dokładnie mieszamy. Tak otrzymany makaron z sosem podajemy posypany parmezanem. Smacznego.
Masz racje, brzmi (i wyglada) pysznie i pewnie tak wlasnie bylo :)
OdpowiedzUsuńA papryczka na talerzu przeslodka :)
Pozdrawiam!
To ja wpadam na dużą porcję. Ale bez tej gigantycznej papryki. :)
OdpowiedzUsuń