czwartek, 3 września 2009

Chrupiące cytrusowe filety z indyka

Ostatnio trafiłam w sklepie na piękne piersi z indyka w bardzo korzystnej cenie. Nie mogłam się oprzeć i od razu kupiłam. Nie mając żadnego pomysłu na przyrządzenie wykorzystałam składniki, które akurat miałam w domu. W ten sposób powstały bardzo smaczne chrupiące cytrusowe filety.

Składniki:

1 kg piersi z indyka

2 cytryny

4 łyżki oliwy

1 łyżka sosu sojowego

sól

mąka

2 jajka

płatki kukurydziane

Piersi z indyka kroimy w plastry ok. 1.5 cm, lekko rozbijamy i nacieramy odrobiną soli. Wyciskamy sok z cytryn i ubijmy go z oliwą. Następnie dodajemy sos sojowy i dokładnie mieszamy. Plastry indyka przekładamy do miski z otrzymaną marynatą i mieszamy, aby całe mięso było nią pokryte. Odstawiamy na conajmniej dwie godziny do lodówki (u mnie stało prawie całą dobę). Po czasie marynowania każdy z kawałków mięsa obtaczamy kolejno w mące, rozmłóconym jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. (W połowie czasu pieczenia mięso odwracamy na drugą stronę.)

U mnie podane z ryżem i sosem meksykańskim.

1 komentarz:

  1. Swietny pomysł z płaykami jako panierką. Kiedys próbowałam smazyć w nicj kurczaka ale zaczęły się palić. A upiec to co innego:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...