Przy okazji kulinarnej akcji Say Cheese, organizowanej na Durszlaku przez Przytulankę postanowiłam zamieścić przepis na prostą, ale znaną prawdopodobnie większości sałatkę caprese. Ten włoski specjał zagościł już dość dawno na stole w moim domu i wciąż jest przygotowywany.
Składniki:
2 kulki mozzarelli
2 duże pomidory
świeża bazylia
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
świeżo mielony pieprz
sól
Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry, układamy na talerzu naprzemiennie. Posypujemy porwanymi listkami bazylii.Oliwę z oliwek delikatnie ubijamy z octem balsamicznym, a następnie polewamy mozzarellę i pomidory. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
Znana i lubiana:) Do tego prosta i szybka:)
OdpowiedzUsuńI o to właśnie chodzi, żeby było szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam caprese
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda:-)
proste a jakie pyszne :D
OdpowiedzUsuńlato to najlepsza pora na robienie tej salatki - pomidory sa takie soczyste i pachnace sloncem...:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPyszna sprawa :-). Caprese mogę jeść codziennie. A polecam jeszcze dodać rucolę.
OdpowiedzUsuń