Koniec lata to czas gdy na domowym stole goszczą pomidory, papryka i cukinie. Praktycznie każdego dnia jemy te warzywa. Bardzo często w postaci smacznego lecza, w moim przypadku całkowicie wegetariańskiego, w przypadku reszty mojej rodziny z wkrojoną podsmażoną kiełbasą. Oczywiście to warzywne, polskie leczo różni się od prawdziwego węgierskiego, przede wszystkim obecnością cukinii. Ale mimo to jest to smaczne danie, idealne na obiad lub kolację.
Składniki:
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 zielona papryka
1 -1.5 kg pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 średnie cukinie (lub kabaczki)
suszone zioła: bazylia, oregano
sól, świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, smażymy na odrobinie oliwy na rumiano. Uważamy, aby czosnek się nie spalił. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Papryki czyścimy i kroimy w krótkie, drobne paseczki. Wrzucamy je do cebuli i czosnku i dusimy na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem, aż pomidory rozpadną się i całość uzyska konsystencję gęstego sosu pomidorowego z warzywami. Cukinię (lub kabaczka) kroimy w kostkę po uprzednim obraniu i pozbawieniu pestek. Następnie chwilę przesmażamy ją na oliwie, aby była miękka. Dodajemy do sosu i dusimy jeszcze przez kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Podajemy z ryżem.
:) Mmm...warzywne leczo. Obowiązkowe w lecie na moim talerzu. Tylko ja je jem bardziej jako zupę - bez dodatków, ewentualnie ze świeżą bułeczką.
OdpowiedzUsuńi ja lubię leczo
OdpowiedzUsuńz letnich, świeżych warzyw
bez mięsa :)
Pychotka! Uwielbiam takie warzywne leczo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!