niedziela, 27 grudnia 2009

Kurczak duszony w pomidorach i oliwkach

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Wiedziałam, że na święta chcę przygotować kawałki kurczaka, jednak nie chciałam aby były zwyczajnie pieczone w piekarniku, jak to najczęściej bywa w mojej rodzinie. Zaczęłam się rozglądać za jakimś przepisem, który mnie zaciekawi. W ten sposób trafiłam na przepis pochodzący oryginalnie z gazety Kuchnia, umieszczony na forum cincin przez nieocenioną Seniorkę. Postanowiłam delikatnie zmodyfikować przepis (głównie w ilości bo u mnie spora porcja została przyrządzona) i przyrządzić tego kurczaka na święta. A tutaj oryginał.

Składniki:

16 górnych części udek

3 puszki krojonych pomidorów w zalewie

1 i 1/3 szklanki czarnych oliwek

2 cebule

5 ząbków czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

sól, pieprz, ostra papryka

oliwa

Umytego, oczyszczonego i osuszonego kurczaka posypujemy solą, pieprzem i papryką, po czym odkładamy na około 2 godziny. Po dwóch godzinach na rozgrzanej oliwie obsmażamy kurczaka do uzyskania złocisto-brązowego koloru. Po obsmażeniu przekładamy do garnka z grubym dnem. Na pozostałej po smażeniu oliwie podsmażamy drobno posiekane cebule i drobniutko posiekany czosnek wraz z tymiankiem. Do podsmażonej cebuli wlewamy pomidory wraz z zalewą i wrzucamy oliwki. Na małym ogniu podgrzewamy całość około 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, po czym przekładamy do garnka z kurczakiem. Kurczaka w pomidorach z oliwkami dusimy około godziny, aby kurczak był miękki.

1 komentarz:

  1. Minam za oliwkami nie przepadam :) ale napewno z pomidorkami no i moze tylko kilkoma oliwkami ;p :))

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...