niedziela, 27 grudnia 2009
Kurczak duszony w pomidorach i oliwkach
Wiedziałam, że na święta chcę przygotować kawałki kurczaka, jednak nie chciałam aby były zwyczajnie pieczone w piekarniku, jak to najczęściej bywa w mojej rodzinie. Zaczęłam się rozglądać za jakimś przepisem, który mnie zaciekawi. W ten sposób trafiłam na przepis pochodzący oryginalnie z gazety Kuchnia, umieszczony na forum cincin przez nieocenioną Seniorkę. Postanowiłam delikatnie zmodyfikować przepis (głównie w ilości bo u mnie spora porcja została przyrządzona) i przyrządzić tego kurczaka na święta. A tutaj oryginał.
Składniki:
16 górnych części udek
3 puszki krojonych pomidorów w zalewie
1 i 1/3 szklanki czarnych oliwek
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz, ostra papryka
oliwa
Umytego, oczyszczonego i osuszonego kurczaka posypujemy solą, pieprzem i papryką, po czym odkładamy na około 2 godziny. Po dwóch godzinach na rozgrzanej oliwie obsmażamy kurczaka do uzyskania złocisto-brązowego koloru. Po obsmażeniu przekładamy do garnka z grubym dnem. Na pozostałej po smażeniu oliwie podsmażamy drobno posiekane cebule i drobniutko posiekany czosnek wraz z tymiankiem. Do podsmażonej cebuli wlewamy pomidory wraz z zalewą i wrzucamy oliwki. Na małym ogniu podgrzewamy całość około 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, po czym przekładamy do garnka z kurczakiem. Kurczaka w pomidorach z oliwkami dusimy około godziny, aby kurczak był miękki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Minam za oliwkami nie przepadam :) ale napewno z pomidorkami no i moze tylko kilkoma oliwkami ;p :))
OdpowiedzUsuń