piątek, 28 maja 2010

Omlet z fetą

Ostatnio miałam dość sporą ilość fety w domu. Fetę uwielbiam i testuję ją w wielu wydaniach. Tym razem wykorzystałam ją jako dodatek do śniadaniowego omletu w ramach akcji Śniadanie Majowe. Omlety są w moim domu bardzo lubiane i podaje się je zarówno na słodko jak i na słono. Z wiadomym względów ten jest na słono. Takie śniadanie przygotowuje się łatwo i szybko, co jest wielką jego zaletą.

Majowe sniadanie

Składniki (na 1 omlet):

2 jajka

2 łyżki mleka

1 łyżka masła

feta (w ilości zależnej od upodobań)

Wbijamy jajka do miseczki, wlewamy do nich mleko. Patelnię stawiamy na małym ogniu i dobrze rozgrzewamy. W tym czasie trzepaczką (lub widelcem) dokładnie roztrzepujemy jajka z mlekiem. Na rozgrzaną patelnię wykładamy masło i czekamy aż się całkowicie roztopi. Na gorące roztopione masło wlewamy masę jajeczną. Podsmażamy na małym ogniu odsuwając brzeg omletu od krawędzi patelni drewnianą szpatułką. Gdy wierzch omletu jest już prawie ścięty posypujemy go pokruszoną fetą i przykrywamy patelnię pokrywką. Podsmażamy pod przykryciem do momentu gdy wierzch będzie ścięty. Następnie składamy omlet na pół i zsuwamy na talerz.

Omlet na zdjęciu został podany z ziołowym ketchupem i sosem miodowo - musztardowym.

3 komentarze:

  1. pysznie się zapowiada z tą fetą!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny jest jeszcze taki omlet z porwaną mozzarellą i bazylią.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł...



    www.janusz-st-andrasz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...