piątek, 18 czerwca 2010

Seler konserwowy

Pomysł na tą sałatkę wyniosłam z domu mojego T. Jego mama przygotowuje ją na wszelkie imprezy rodzinne. Bardzo mi zasmakowała, dlatego postanowiłam przygotować ją samodzielnie.

Składniki:

1 słoik selera konserwowego

150 g sera żółtego

6-7 plastrów ananasa z puszki

1 puszka kukurydzy

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

Selera odsączamy na sitku. Jeśli mamy dość długie kawałki selera to można je trochę pokroić. Kukurydzę odsączamy, ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach (aby "wąsy" sera były podobnej średnicy jak seler). Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki (seler, kukurydza, ser, ananas) wrzucamy do jednej miseczki, dodajemy majonez (ja dodaję go bardzo mało, ale jak ktoś lubi majonez to może wrzucić więcej). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy.

Do sałatki można dorzucić kilka rodzynek, jeśli ktoś je lubi.


2 komentarze:

  1. my też taką czasem robimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię podobną, ale ser kroje w kosteczkę i dodaję jeszcze 2-3 jajka na twardo, pokrojone w kostkę.
    Inna wersja tej sałatko to dodatek szynki konserwowej pokrojonej w kostkę.
    PYCHOTKA!!!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...