środa, 7 lipca 2010

Kostka sojowa w sosie paprykowym z oliwkami i suszonymi pomidorami

U mnie ponownie kostka sojowa na obiad. Jakoś tak wyszło, że otwarta paczka kusi bardziej niż zamknięta, dlatego trzeba było ją skończyć. Obiecuję, że teraz nastąpi jakaś odmiana. A tymczasem w kuchni stworzyłam dzisiaj kolejną pyszność na bazie kostki sojowej i makaronu.

Składniki (na 2 porcje):

200 g makaronu (u mnie kolanka)

35 g kostki sojowej

1 mała zielona papryka

3 łyżeczki pikantnej pasty paprykowej Ajvar

3 ząbki czosnku

1 pikantna papryczka

2 gałązki tymianku

7 zielonych oliwek

4 suszone pomidory

2 łyżki marynowanych perłowych cebulek

oliwa z oliwek

tarty parmezan

sól, pieprz

Kostkę sojową przygotowujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Moja kostka gotowała się w bulionie warzywnym.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany drobno czosnek i papryczkę oraz listki tymianku. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy oczyszczoną, pokrojoną w kostkę zieloną paprykę. Dusimy na małym ogniu do momentu gdy papryka zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente.

Do papryki wrzucamy pokrojone w plasterki oliwki, posiekane suszone pomidory oraz cebulki. Podsmażamy przez jakieś dwie minuty. Wrzucamy ugotowaną kostkę sojową i dodajemy pastę paprykową. Wszystko mieszamy dokładnie. Podgrzewamy aż kostka przejdzie smakiem pasty paprykowej (ze 2-3 minuty).

Makaron odlewamy i wrzucamy do garnka z sosem. Dokładnie mieszamy cały czas trzymając na małym ogniu. Posypujemy tartym serem, mieszamy i nakładamy na talerze.

Smacznego

3 komentarze:

  1. uwielbiam takie jedzenie, z checia niedlugo sobie przyrządze coś w tym stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja na obiad :) Wygląda pysznie.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kostka jeszcze gdzieś w szafie u mnie leży. Dawno z niej nie korzystałam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...