Cały czas nie mogę się nadziwić, że przepis, który dzisiaj wykorzystałam jest na forum cincin od 2005 roku, a ja dopiero dzisiaj go wypatrzyłam. Jak tylko przeczytałam połączenie składników to od razu wiedziałam, że to musi być coś pysznego. I nie myliłam się. Wszyscy byli zachwyceni smakiem tego makaronu. Z tego miejsca pragnę podziękować Marghe za stworzenie czegoś tak pysznego: Jesteś naprawdę niezastąpiona. A oto oryginalny przepis Marghe. Ja podam moją wersję (nie miałam świeżej bazylii ani rukoli - a musiałam od razu wypróbować).
Składniki (dla 3 osób):
250 - 300 g makaronu
1 średnia cukinia (2 malutkie)
3 pomarańczowe pomidory
0.5 cytryny
3 ząbki czosnku
1 pikantna papryczka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól, świeżo mielony pieprz
Wstawiamy wodę na makaron i w trakcie przygotowywania potrawy gotujemy go al dente.
Cukinię myjemy, po czym kroimy w plasterki, a następnie w słupki. Jeden ząbek czosnku pozostawiamy nieobrany i razem z papryczką wrzucamy na patelnię na rozgrzaną jedną łyżkę oliwy. Dorzucamy pokrojoną cukinię, wlewamy 1 łyżkę wody i wciskamy sok z połówki cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem i podduszamy. Cukinia musi zachować swoją chrupkość.
Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w paseczki. Dwa ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z pomidorami. Do pomidorów dodajemy łyżkę oliwy i łyżkę octu balsamicznego. Mieszamy, odstawiamy.
Ugotowany makaron mieszamy z ciepłą, chrupiącą cukinią, a następnie z chłodnymi pomidorami. Podajemy.
Smacznego
pięknie wygląda;D aż się chce spróbować..;)
OdpowiedzUsuńosz...mim wszamanego gołąbka i takie danie bym zjadła;)
OdpowiedzUsuńmoje smaki, mniammniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania. Pychotka!
OdpowiedzUsuńze mnie to typowa makaroniara i właśnie tak pomyślałam sobie by na obiad zjeść makaron z cukinią :)
OdpowiedzUsuńBardzo mocno polecam ten makaron, jest naprawdę pyszny.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na obiad. taki inny.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Wam smakowało :)
OdpowiedzUsuń