Kolejny etap wykorzystywania zamrożonych zapasów mięsa. Tym razem padło na pałki kurczaka, które postanowiłam doprawić w pikantny sposób i upiec. Do tego wybrałam pomysł na ryż, który w swoich internetowych zakładkach zapisałam ponad rok temu i o nim zapomniałam. Teraz mi się o nim przypomniało, więc go wykorzystałam.
Pikantne pałki kurczaka
Składniki:
pałki kurczaka
sól, czosnek
ostra papryka, curry
2 łyżki masła
Pałki kurczaka nacieramy dokładnie ostrą papryką, solą, czosnkiem i curry. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Do formy do pieczenia wlewamy wody na wysokość 1 cm. Do wody wkładamy masło. Ewentualnie można nasypać odrobinę bulionu w proszku lub kawałek kostki bulionowej. Jednak, jeśli ktoś nie korzysta z tego to można bez problemu pominąć. W formie układamy przyprawione pałki kurczaka. Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Pieczemy przez godzinę od czasu do czasu polewając je płynem z foremki.
Ryż o dwóch smakach
Składniki (dla 2 osób):
1 torebka ryżu brązowego
1 mała czerwona papryka (lub pół większej)
1-2 pikantne papryczki (w zależności czy chcemy bardziej czy mniej pikantne)
5 dag rodzynek
garść orzechów arachidowych
0.5 łyżeczki imbiru
niecała łyżeczka kurkumy
oliwa z oliwek
sól
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i przez 20 minut moczymy. Ryż gotujemy na sypko. Orzechy arachidowe kruszymy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, po czym na rozgrzaną wrzucamy paprykę. Paprykę podsmażamy do momentu gdy będzie miękka. Następnie na patelnię wrzucamy ryż, rodzynki i orzechy. Całość podgrzewamy cały czas mieszając. Doprawiamy kurkumą, imbirem i solą.
Ten ryz o dwoch smakach bardzo mnie kusi... Zapisuje do wyprobowania!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.