Zamrażarka w mieszkaniu mojego T, w którym obecnie urzęduję pęka w szwach od zamrożonego mięsa wszelkiego rodzaju. Trzeba to mięso wykorzystywać. Na pierwszy ogień zdecydowałam się wyjąć piersi z kuraka i zrobić z nich roladki. Do tego przygotowałam bardzo smaczny kuskus z warzywami. Pomysł na kuskus zaczerpnęłam ze strony.
Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej
Składniki (dla 2 osób):
1 podwójna pierś kurczaka
4 plasterki żółtego sera
4 malutkie pikantne papryczki
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej (może być też parmeńska lub plastry boczku)
sól, świeżo mielony pieprz, curry
oliwa z oliwek
Piersi rozdzielamy, a następnie przekrawamy na pół otrzymując 4 dość cienkie i długie filety. Z obu stron doprawiamy je solą, pieprzem i curry. Przyprawy dokładnie wcieramy w mięso. na każdym filecie kładziemy plasterek sera. Papryczki przekrawamy, pozbawiamy pestek i drobniutko siekamy. Posiekane wysypujemy na plasterek sera. Każdy filet zwijamy w roladkę (ser ma być w środku), a następnie każdą roladkę owijamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Roladkę spinamy wykałaczką. Odrobinę oliwy z oliwek wlewamy na patelnię i rozgrzewamy. Na rozgrzaną przekładamy roladki i obsmażamy z wszystkich stron tak by się zrumieniła szynka. Następnie przekładamy roladki do formy i zapiekamy przez ok. 15-20 minut.
Kuskus z warzywami
Składniki (dla 2 osób):
1/3 szklanki kuskusu
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
0.5 czerwonej papryki
0.5 puszki kukurydzy
oliwa z oliwek
szczypta ostrej papryki
sól, świeżo mielony pieprz
Kuskus wsypujemy do miseczki, posypujemy solą i ostrą papryką. Zalewamy wrzątkiem, tak aby nad kuskusem była warstwa 1 cm wody. Mieszamy, przykrywamy i czekamy 5 minut
Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę. Podsmażamy przez minutę po czym dorzucamy paprykę. Na małym ogniu trzymamy aż papryka zmięknie. Po tym czasie dorzucamy kukurydzę, a po dwóch kolejnych minutach przyrządzony kuskus. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
taki kuskus bardzo mi się spodobał :) muszę go częściej zjadać :)
OdpowiedzUsuńpysznie to wymysliłaś. całość.
OdpowiedzUsuńSmakowite !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko :)