poniedziałek, 12 lipca 2010

Zupa kalafiorowa pachnąca imbirem

Na ten przepis trafiłam już bardzo dawno temu, ale do tej pory jakoś nie miałam okazji by go wypróbować. Pomyślałam sobie, że Letni Festiwal Zupy organizowany przez Pelę jest idealną chwilą by przekonać się czy połączenie kalafiora z imbirem i aromatycznymi przyprawami jest dobrym połączeniem. Oto moje wykonanie (delikatne modyfikacje).

Składniki:

2 średnie kalafiory
1 duża cebula
2 marchewki (z gotowania bulionu)
1.5 litra bulionu drobiowego
4 cm świeżego imbiru
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka masła
po 1 łyżeczce curry i gałki muszkatołowej
sól, pieprz
0.5 szklanki śmietany kremówki

Kalafiora dzielimy na różyczki. Cebulę, czosnek i imbir obieramy i siekamy w dość drobną kostkę. Ugotowaną marchewkę z bulionu kroimy w plasterki. W garnku na maśle podsmażamy czosnek, imbir i cebulę, po czym zalewamy je bulionem. Do bulionu wkładamy kalafiora i gotujemy aż zmięknie. Mniej więcej 2-3 minuty przed tym jak kalafior będzie miękki do garnka dodajemy marchewkę. W momencie gdy kalafior jest już miękki oddzielamy część różyczek kalafiora, a resztę zupy miksujemy. Zabielamy ją śmietaną i doprawiamy przyprawami. Następnie wkładamy do zupy oddzielone różyczki kalafiora i mieszamy.



Przepis dodany do akcji kulinarnej Letni Festiwal Zupy:

II Letni Festiwal Zupy - Zaproszenie

6 komentarzy:

  1. Kalafiora z imbirem uwielbiam, wiec zupe zapisuje sobie do wyprobowania :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek imbiru intryguje. Bardzo ciekawy przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też muszę koniecznie wypróbować, bo mam w domu fanatyków kalafiora i świeżego imbiru, tylko zawsze jedzonych osobno.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. z imbirem-brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo interesujcy przepis, stanowczo do sprobowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zaciekawiłaś mnie tym imbirowym dodatkiem

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...