Na ten przepis trafiłam już bardzo dawno temu, ale do tej pory jakoś nie miałam okazji by go wypróbować. Pomyślałam sobie, że Letni Festiwal Zupy organizowany przez Pelę jest idealną chwilą by przekonać się czy połączenie kalafiora z imbirem i aromatycznymi przyprawami jest dobrym połączeniem. Oto moje wykonanie (delikatne modyfikacje).
Składniki:
2 średnie kalafiory
1 duża cebula
2 marchewki (z gotowania bulionu)
1.5 litra bulionu drobiowego
4 cm świeżego imbiru
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka masła
po 1 łyżeczce curry i gałki muszkatołowej
sól, pieprz
0.5 szklanki śmietany kremówki
Kalafiora dzielimy na różyczki. Cebulę, czosnek i imbir obieramy i siekamy w dość drobną kostkę. Ugotowaną marchewkę z bulionu kroimy w plasterki. W garnku na maśle podsmażamy czosnek, imbir i cebulę, po czym zalewamy je bulionem. Do bulionu wkładamy kalafiora i gotujemy aż zmięknie. Mniej więcej 2-3 minuty przed tym jak kalafior będzie miękki do garnka dodajemy marchewkę. W momencie gdy kalafior jest już miękki oddzielamy część różyczek kalafiora, a resztę zupy miksujemy. Zabielamy ją śmietaną i doprawiamy przyprawami. Następnie wkładamy do zupy oddzielone różyczki kalafiora i mieszamy.
Przepis dodany do akcji kulinarnej Letni Festiwal Zupy:
Kalafiora z imbirem uwielbiam, wiec zupe zapisuje sobie do wyprobowania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dodatek imbiru intryguje. Bardzo ciekawy przepis;)
OdpowiedzUsuńTeż muszę koniecznie wypróbować, bo mam w domu fanatyków kalafiora i świeżego imbiru, tylko zawsze jedzonych osobno.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
z imbirem-brzmi intrygująco :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujcy przepis, stanowczo do sprobowania:)
OdpowiedzUsuńzaciekawiłaś mnie tym imbirowym dodatkiem
OdpowiedzUsuń