Chwilowo u mnie w domu panuje wielki cukiniowy dobrobyt. Większość z nich to okazy dość sporych rozmiarów, dlatego decyzja została podjęta, że dwie z nich (te mniejsze) zostaną nadziane. Zazwyczaj farsz do cukinii w moim domu robiony był z wykorzystaniem mięsa mielonego, ale tym razem jest całkowicie bez mięsa.
Składniki:
2 duże cukinie
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
5 pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
2 pikantne papryczki
świeże zioła (u mnie: tymianek, oregano)
0.5 szklanki ryżu
2 łyżki oliwy z oliwek
Ryż gotujemy na sypko. Z czerwonej papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę bez usuwania pestek. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno. Zioła i papryczki drobno siekamy. Fasolę odsączamy. Cukinię przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy pestki i solimy wnętrze. Odstawiamy na 20 minut wydrążeniem do dołu, po czym dokładnie płuczemy i osuszamy.
Cebulę z czosnkiem podsmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Następnie mieszamy z ryżem, papryką, fasolą i pomidorami. Następnie całość mieszamy z posiekanymi ziołami i papryczkami. Tak otrzymanym farszem nadziewamy cukiniowe łódeczki. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 35 minut.
Przed upieczeniem:
Po upieczeniu:
Przepis dodaję do akcji kulinarnych "Paprykujemy", "Cukiniowy sierpień 2010" oraz "Smacznie i pomidorowo".
A u mnie ostatnio bakłażan nadziany;)
OdpowiedzUsuńfajny przepis:)
pozdrawiam
u mnie w lodówce jest jedna cukinia ;) Chyba czas ją wykorzystać.
OdpowiedzUsuńsama bym się skusiła na taką cukinię;) i chętnie wykorzystam przepis dla odmiany
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, dzięki za dołączenie do mojej akcji! :)
OdpowiedzUsuńale bym chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuń