poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Cukinia warzywami nadziana...

Chwilowo u mnie w domu panuje wielki cukiniowy dobrobyt. Większość z nich to okazy dość sporych rozmiarów, dlatego decyzja została podjęta, że dwie z nich (te mniejsze) zostaną nadziane. Zazwyczaj farsz do cukinii w moim domu robiony był z wykorzystaniem mięsa mielonego, ale tym razem jest całkowicie bez mięsa.

Składniki:

2 duże cukinie

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

5 pomidorów

1 puszka czerwonej fasoli

2 pikantne papryczki

świeże zioła (u mnie: tymianek, oregano)

0.5 szklanki ryżu

2 łyżki oliwy z oliwek

Ryż gotujemy na sypko. Z czerwonej papryki usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę bez usuwania pestek. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno. Zioła i papryczki drobno siekamy. Fasolę odsączamy. Cukinię przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy pestki i solimy wnętrze. Odstawiamy na 20 minut wydrążeniem do dołu, po czym dokładnie płuczemy i osuszamy.

Cebulę z czosnkiem podsmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia. Następnie mieszamy z ryżem, papryką, fasolą i pomidorami. Następnie całość mieszamy z posiekanymi ziołami i papryczkami. Tak otrzymanym farszem nadziewamy cukiniowe łódeczki. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 35 minut.

Przed upieczeniem:

Po upieczeniu:

Przepis dodaję do akcji kulinarnych "Paprykujemy", "Cukiniowy sierpień 2010" oraz "Smacznie i pomidorowo".

akcja

5 komentarzy:

  1. A u mnie ostatnio bakłażan nadziany;)
    fajny przepis:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie w lodówce jest jedna cukinia ;) Chyba czas ją wykorzystać.

    OdpowiedzUsuń
  3. sama bym się skusiła na taką cukinię;) i chętnie wykorzystam przepis dla odmiany

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smakowicie, dzięki za dołączenie do mojej akcji! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...