piątek, 20 sierpnia 2010

Paprykowo - pomidorowe spaghetti

Przyszedł czas na kolejną odsłonę papryki. Dzisiaj naszła mnie strasznie wielka ochota na spaghetti. Pomyślałam sobie "a czemu by nie zrobić spaghetti z papryką". Jak pomyślałam tak zrobiłam.

Składniki:

1 duża czerwona papryka

1 cebula

2 średnie pomidory

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)

makaron spaghetti (porcja dla 2 osób)

ewentualnie: mały trójkącik topionego sera

Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, oczyszczamy ją, po czym kroimy w długie wąskie paski. Paski kroimy na trzy części. Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek po czym również kroimy w paseczki, które przekrawamy na pół (mają być takiej długości jak paseczki papryki). Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Ząbki czosnku kroimy na 3-4 kawałki.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente.

Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę. Podsmażamy do momentu aż papryka będzie miękka, po czym dodajemy pomidory. Podsmażamy ok. 3 minut, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelnię wrzucamy odsączony makaron, dokładnie mieszamy.

Smacznego

W rozszerzonej wersji w razem z makaronem można na patelnię wrzucić też serek topiony. Dla dwóch porcji będzie to jeden trójkącik. Ja tylko jedną porcję robiłam z serkiem i wrzuciłam do niej pół trójkącika.


Przepis bierze udział w akcji "Paprykujemy..."



a także w akcjach "Smacznie i pomidorowo" oraz "VIVA la pasta"

akcja



4 komentarze:

  1. szybkie i smaczne. ja kocham paprykę i raz jeszcze dziękuję za Twoją akcję, bo kombinuję z nią jak tylko mogę;)robiłam kiedyś spaghetti z papryką tylko że pieczoną.

    OdpowiedzUsuń
  2. tak jak pisze Malwina. szybko i smacznie. bez komplikacji i zdrowo.
    z makaronu można wyczarowac naprawdę rewelacyjne dania ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. ekspresowe dania to coś co lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...