Przyszedł czas na kolejną odsłonę papryki. Dzisiaj naszła mnie strasznie wielka ochota na spaghetti. Pomyślałam sobie "a czemu by nie zrobić spaghetti z papryką". Jak pomyślałam tak zrobiłam.
Składniki:
1 duża czerwona papryka
1 cebula
2 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
makaron spaghetti (porcja dla 2 osób)
ewentualnie: mały trójkącik topionego sera
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, oczyszczamy ją, po czym kroimy w długie wąskie paski. Paski kroimy na trzy części. Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek po czym również kroimy w paseczki, które przekrawamy na pół (mają być takiej długości jak paseczki papryki). Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Ząbki czosnku kroimy na 3-4 kawałki.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucamy cebulę, czosnek i paprykę. Podsmażamy do momentu aż papryka będzie miękka, po czym dodajemy pomidory. Podsmażamy ok. 3 minut, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na patelnię wrzucamy odsączony makaron, dokładnie mieszamy.
Smacznego
W rozszerzonej wersji w razem z makaronem można na patelnię wrzucić też serek topiony. Dla dwóch porcji będzie to jeden trójkącik. Ja tylko jedną porcję robiłam z serkiem i wrzuciłam do niej pół trójkącika.
Przepis bierze udział w akcji "Paprykujemy..."
szybkie i smaczne. ja kocham paprykę i raz jeszcze dziękuję za Twoją akcję, bo kombinuję z nią jak tylko mogę;)robiłam kiedyś spaghetti z papryką tylko że pieczoną.
OdpowiedzUsuńoj, podoba mi się...
OdpowiedzUsuńtak jak pisze Malwina. szybko i smacznie. bez komplikacji i zdrowo.
OdpowiedzUsuńz makaronu można wyczarowac naprawdę rewelacyjne dania ;]
ekspresowe dania to coś co lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuń