Kukurydza razem z papryką należy do grupy warzyw (dobra, dobra... wiem, że to zboże :P), które darzę specjalną miłością. W sezonie gdy w sprzedaży pojawiają się świeże kolby kukurydzy bardzo często je kupuję i najczęściej jem w formie tradycyjnie gotowanej z masełkiem i solą. Otwierając puszkę kukurydzy konserwowej muszę się sama pilnować, by nie podjadać jej łyżką prosto z puszki. Lubię też większość dań, których dodatkiem jest kukurydza. W ogóle uważam, że jest to przykład rośliny bardzo uniwersalnej: można ją podawać zarówno na ostro, jak i w daniach z większą nutą słodyczy. Tym razem postanowiłam zaprezentować zupę z kukurydzy o kremowej postaci i wspaniałej pikantnej nucie smakowej.
Składniki:
3/4 litra bulionu warzywnego
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 małe ostre papryczki lub 1 duża
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
2 łyżki oliwy z oliwek
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, po czym wrzucamy na nią posiekaną drobno cebulę, czosnek i pokrojone w cienkie plasterki papryczki (po usunięciu pestek). Na małym ogniu podsmażamy przez około 10 minut, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Następnie wrzucamy na patelnię odsączoną kukurydzę i mieszamy z cebulą. Kukurydzę podsmażamy przez około 2 minuty. Na ogień wstawiamy garnek z bulionem do zagotowania. Do gotującego się bulionu przekładamy całą zawartość patelni. Na malutkim ogniu gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z kuchenki i dokładnie miksujemy całość na gładką zupę-krem.
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami lub z nachosami.
Przepis dodaję do "II Letniego Festiwalu Zupy" Peli:
o tak i to mi się podoba;)
OdpowiedzUsuńwygląda wyśmienicie, pomysł bardzo mi się podoba - muszę spróbować
OdpowiedzUsuńsmaczna i jaka łatwa do zrobienia.
OdpowiedzUsuńtmach
Ładna ta zupka :) Ma fajny kolorek, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta zupa:)
OdpowiedzUsuń