piątek, 3 września 2010

Smażone sandwiche

Wczoraj rozejrzałam się wokół siebie i stwierdziłam, że wszędzie wkoło mam mnóstwo źródeł kulinarnych, z których w ogóle nie korzystam. Postanowiłam to zmienić. Chwyciłam pierwszą rzecz, która mi się rzuciła w oczy (a był to segregator Kulinarny Atlas Świata dodawany swego czasu do Gazety W) i zaczęłam kartkować zaznaczając małymi karteczkami samoprzylepnymi przepisy, które mnie interesują. Sporo tego wyszło... Dzisiaj na śniadanie wybrałam pierwszy przepis, a mianowicie smażone sandwiche z działu kuchni USA. Trochę zmieniłam (np. nie miałam bekonu, więc dałam boczek), więc prezentuję moją wersję tej potrawy. Bardzo smaczny pomysł na śniadanie :)

Składniki (na 4 trójkąty):

4 kromki chleba tostowego

4 cienkie plastry boczku

1 podłużny pomidor (może być zwykły)

tarty żółty ser

majonez

pieprz

Boczek obsmażamy na rumiano z obu stron, po czym wykładamy go na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Z każdej ćwiartki odkrawamy część z pestkami (zostają nam takie fileciki z miąższu pomidora). Dwie kromki chleba posypujemy tartym serem, następnie wykładamy na każdej po 2 kawałki pomidora, posypujemy odrobiną pieprzu. Na to wykładamy po dwa plastry boczku na kromkę, posypujemy ponownie serem i nakładamy pozostałe dwie kromki chleba. Wierzchnią kromkę chleba smarujemy majonezem. Rozgrzewamy odrobinę masła na patelni i wykładamy na nią sandwiche stroną z majonezem na patelnię. Na sandwichach kładziemy talerzyk i smażymy aż zrumienią się przyciskając talerzykiem pieczywo do patelni. Gdy jedna część jest zrumieniona, zdejmujemy talerzyk i drugą stronę smarujemy majonezem, po czym przekładamy na drugą stronę, by część z majonezem była na dole. Ponownie smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Usmażone sandwiche przekrawamy na pół uzyskując trójkąty.

Smacznego


Potrawę dodaję do akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk:

2 komentarze:

  1. super pomysł na śniadanie !

    Serdecznie zapraszam Cie do mojego konkursu :)
    http://smakuje.blox.pl/2010/09/Wloskie-grissini-i-KONKURS.html

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...