W kilku miejscach widziałam połączenie zupy pomidorowej i czerwonej soczewicy, ale to dopiero wersja Marghe sprawiła, że zdecydowałam się wypróbować ten duet po raz pierwszy. Warto było spróbować... to połączenie jest rewelacyjne. W tej chwili zupę przyrządzam z małymi zmianami w stosunku do oryginalnego przepisu, ale nadal jest pysznie.
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka (400 g) rozdrobnionych pomidorów
1 ostra papryczka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2.5 szklanki wody
150 g czerwonej soczewicy (lub mniej, jeśli nie chcemy zupy bardzo gęstej)
oliwa z oliwek
sól, kolorowy pieprz, ostra papryka
Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Z papryczki usuwamy pestki i również drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę. Podsmażamy, po czym dodajemy pomidory z puszki, wodę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i gotujemy przez około 15 minut. Miksujemy na gładko, a następnie wsypujemy soczewicę. Gotujemy do czasu aż soczewica będzie miękka.
kocham zupki z dodatkiem soczewicy;)
OdpowiedzUsuńAlez smakowicie się prezentuje. Kolor ma cudowny!:)
OdpowiedzUsuńta soczewica mnie intryguje... ;]
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i na pewno tak smakuje . Idealna na deszczowy dzien. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
OdpowiedzUsuńRObię podobną zupę, soczewica i pomidory to idealne zestawienie!
OdpowiedzUsuńrzeczywiście można pomyśleć - podoba mi się - mimo że pomidorowa
OdpowiedzUsuń