poniedziałek, 6 września 2010

Wariacja na temat quesadillas

Wyszłam na jakiś czas z domu i strasznie zmarzłam. To dziwne, bo ubrałam się całkiem porządnie. Pewnie winny był przenikliwy, zimny wiatr, który mnie owiewał. Koło mojego domu straaaasznie wieje - w upalne lato jest to całkiem przyjemne orzeźwienie, ale w czasie jesieni i zimy do przyjemnych nie należy. A dzisiejszej pogodzie stanowczo bliżej do jesieni niż do lata, mimo że teoretycznie lato jeszcze przez 2 tygodnie trwać będzie. W każdym razie wróciłam do domu zmarznięta i głodna. Postanowiłam sobie zrobić coś pysznego i ciepłego do jedzenia. Jako, że w lodówce zostały dwie tortille to wykorzystałam je tworząc wariację na temat quesadillas.

Składniki:

2 tortille

0.5 żółtej papryki

2 łyżki kukurydzy konserwowej

5 zielonych oliwek

1 pikantna papryczka

2 łyżeczki czerwonego pesto.

tarty żółty ser

1 łyżka oliwy z oliwek

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę, pokrojone oliwki oraz posiekaną papryczkę (bez pestek) do czasu aż papryka będzie miękka. Jedną tortillę smarujemy pesto, posypujemy tartym żółtym serem, następnie warzywami i ponownie tartym serem. Przykrywamy drugą tortillą. Wykładamy na dużą patelnię i podsmażamy po obu stronach, aby tortille były chrupiące. Całość dociskamy do patelni aby tortille z farszem tworzyły zwartą całość. Kroimy w trójkąty.

Zdjęcie takie sobie, ale naprawdę byłam głodna... :)


Przepis dodaję do akcji kulinarnej "Paprykujemy":


3 komentarze:

  1. podoba mi się takie pyszne rozgrzewania.

    OdpowiedzUsuń
  2. O! kolejny sposób na wykorzystanie tortilli. Przepis bardzo mi sie podoba.
    Jak pojadę kiedyś do Meksyku to chyba ze szczęścia umrę.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...