Pierwszą moją propozycją na tegoroczną akcję "Gotujemy po polsku!" organizowaną przez Kuchnię Ireny i Andrzeja pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl jest pyszna zupa pieczarkowa. Autorem tej zupy jest moja mama. Moja babcia zawsze gotowała zupę pieczarkową i za każdym razem podawała ją z domowym makaronem. Ja tych babcinych zup nie doświadczyłam, ale moja mama dobrze je pamięta. Może dlatego, że tak bardzo nie lubiła grzybów w zupie. W każdym razie zupa jest bardzo smaczna i warto ją spróbować. W tej chwili niestety z makaronem kupnym, ale jeśli ktoś robi własny makaron to warto go do takiej zupy wykorzystać.
Składniki:
1 kg pieczarek
2 duże cebule
1 litr wywaru
0.5 małego pojemniczka śmietany do zup
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
makaron nitki
Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy, po czym dodajemy do niej umyte i pokrojone pieczarki (małe pieczarki kroimy na połówki, większe na ćwiartki). Podduszamy pieczarki przez jakieś 15-20 minut, a następnie zalewamy ciepłym wywarem. Podgrzewamy trochę, po czym dodajemy śmietanę, wcześniej mieszając ją z odrobiną ciepłego wywaru. Zupę doprowadzamy do zagotowania, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem.
mniam
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
bardzo lubię tą zupkę a z dodatkiem makaronu chyba jeszcze nie jadłam
u nas też czasami podajemy zupę pieczarkową z makaronem ;-) z tą różnicą, że z drobnym :-) a zupa pieczarkowa należy do moich ulubionych!
OdpowiedzUsuńTen makaron to były takie krótkie, 4 centymetrowe niteczki :)
OdpowiedzUsuńpieczarkowa z makaronem to jedna z ulubionych mojej mamy. smaczna i nie droga zupka;)
OdpowiedzUsuń