sobota, 30 października 2010

Kapusta na żeberkach

Jak co roku biorę udział w akcji "Gotujemy po polsku!" organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja. Patronat nad tą akcją obejmuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl . Teraz padło na kapustę.

Składniki:

1.5 kg kapusty kwaszonej

60 dag żeberek

3/4 szklanki suszonych grzybów

pół pęta kiełbasy podwawelskiej

3 liście laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

pieprz

sól (tylko wtedy gdy kapusta jest mało słona)

1 łyżka oliwy

Grzyby zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i odstawiamy do namoczenia, po czym odsączamy zostawiając wodę. Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą z grzybów. Wkładamy żeberka i dusimy przez 20 minut, dorzucamy pokrojone grzyby i dusimy kolejne 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę dusimy przez trzy dni po pół godziny. Trzeciego dnia wyjmujemy z kapusty żeberka, oddzielamy mięso, kroimy je i dorzucamy znowu do kapusty. Usuwamy ziele angielskie i liście laurowe. Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną kiełbasę, dorzucamy ją do kapusty. Następnie ponownie dusimy kiełbasę przez jakieś 10 minut. Kapusta jest najlepsza, jeśli pomiędzy kolejnymi duszeniami uda nam się ją jak najbardziej schłodzić.

Tą kapustę możemy zrobić również bez mięsa. W takiej sytuacji dodajemy podwójną porcję grzybów. Taka kapusta jest równie smaczna.

Taką kapustę można bezproblemowo zrobić w większej ilości, poporcjować i zamrozić. Potem tylko wrzucamy porcję do garnuszka, rozmrażamy, podgrzewamy i jemy. :)


Przepis dodany do akcji "Gotujemy po polsku!":

Gotujemy po polsku!

4 komentarze:

  1. aaa powiem cie ze zjadalabym sama bez chleba, ziemniakow itp..pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, kapusta, ja ja już do niej tęsknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ajajaj - treściwe i pyszne- mój Połówek dałby się za takie pyszności zabić;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...