Jak co roku biorę udział w akcji "Gotujemy po polsku!" organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja. Patronat nad tą akcją obejmuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl . Teraz padło na kapustę.
Składniki:
1.5 kg kapusty kwaszonej
60 dag żeberek
3/4 szklanki suszonych grzybów
pół pęta kiełbasy podwawelskiej
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
pieprz
sól (tylko wtedy gdy kapusta jest mało słona)
1 łyżka oliwy
Grzyby zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i odstawiamy do namoczenia, po czym odsączamy zostawiając wodę. Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą z grzybów. Wkładamy żeberka i dusimy przez 20 minut, dorzucamy pokrojone grzyby i dusimy kolejne 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę dusimy przez trzy dni po pół godziny. Trzeciego dnia wyjmujemy z kapusty żeberka, oddzielamy mięso, kroimy je i dorzucamy znowu do kapusty. Usuwamy ziele angielskie i liście laurowe. Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną kiełbasę, dorzucamy ją do kapusty. Następnie ponownie dusimy kiełbasę przez jakieś 10 minut. Kapusta jest najlepsza, jeśli pomiędzy kolejnymi duszeniami uda nam się ją jak najbardziej schłodzić.
Tą kapustę możemy zrobić również bez mięsa. W takiej sytuacji dodajemy podwójną porcję grzybów. Taka kapusta jest równie smaczna.
Taką kapustę można bezproblemowo zrobić w większej ilości, poporcjować i zamrozić. Potem tylko wrzucamy porcję do garnuszka, rozmrażamy, podgrzewamy i jemy. :)
Przepis dodany do akcji "Gotujemy po polsku!":
iście polskie danie.
OdpowiedzUsuńaaa powiem cie ze zjadalabym sama bez chleba, ziemniakow itp..pycha;)
OdpowiedzUsuńach, kapusta, ja ja już do niej tęsknie :)
OdpowiedzUsuńajajaj - treściwe i pyszne- mój Połówek dałby się za takie pyszności zabić;)
OdpowiedzUsuń