Cały czas wykorzystuję dynie wyhodowane na naszej działce. Są pyszne, choć niewielkie w porównaniu do niektórych dyń dostępnych w sklepach. Mam nadzieję, że w przyszłym roku uda mi się wyhodować jakieś inne gatunki oprócz tej popularnej u nas odmiany. Na razie trzeba się cieszyć tym co jest i wykorzystywać w różnoraki sposób. Kolejną moją propozycją na Festiwal Dyni organizowany przez Beę jest risotto z dynią.
Składniki:
1 szklanka ryżu arborio
1 cebula
2-3 szklanki bulionu
2 łyżki masła
0.5 szklanki białego wina
350 g dyni (obranej i pokrojonej w drobną kostkę)
gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy
Na patelnię wrzucamy 1 łyżkę masła, rozgrzewamy je a następnie wykładamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy ją do zmięknięcia. Następnie na patelnię wrzucamy ryż i pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażamy aż do zeszklenia się ryżu, po czym zalewamy całość białym winem. Gdy wino zostanie wchłonięte przez ryż zaczynamy dodawać gorący bulion. Dodajemy go po chochelce, każdą kolejną wtedy gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gdy ryż będzie odpowiednio miękki dodajemy szczyptę ziołowego pieprzu i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Wyłączamy ogień pod patelnią, dodajemy do risotto drugą łyżkę masła, mieszamy i podajemy.
robiłaś risotto na winku :-) w dodatku dyniowe... byłam dzisiaj w Leclercu (musiałam podjechać w pewnej sprawie do bydgoszczy) i mieli dynię w kawałkach. Szłam z myślą zakupu dyni i zrobienia zupy. Ale te kawałki to strasznie wyschnięte były i zrezygnowałam. Muszę dostać taki ładny, to wreszcie będę mogła poznać smak dyni i spróbować którąś z Twoich dyniowych potraw!
OdpowiedzUsuńnigdy sama nie przygotowywałam risotto. a i z dynią jakoś mi ostatnio nie po drodze. pora nadrobic.
OdpowiedzUsuńteż muszę w końcu skusić się na jakieś risotto, zwłaszcza z dynią
OdpowiedzUsuńJak risotto,to tylko na winku:) Wychodzi naprawdę pyszne,do wielu rzeczy pasuje i szybko się je robi:)
OdpowiedzUsuń