poniedziałek, 1 listopada 2010

Biała kiełbasa w sosie cebulowo-piwnym

Następną propozycją do akcji "Gotujemy po polsku!" prowadzonej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja, a będącej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl jest biała kiełbasa w smacznym cebulowo - piwnym sosie.

Składniki:

1 kg białej kiełbasy

3 średnie cebule

0.5 litra jasnego piwa

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Do płaskiego, ale szerokiego garnka wlewamy połowę piwa i wkładamy połowę porcji kiełbasy. Na piwie obsmażamy kiełbasę do lekkiego zrumienienia, po czym wyjmujemy ją. Do garnka dodajemy pozostałe piwo i wkładamy resztę kiełbasy. Również podsmażamy ją do lekkiego zrumienienia, po czym wyjmujemy z garnka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy ją do garnka z zredukowanym piwem. Obsmażamy ją chwilę w tym piwie, po czym podlewamy wodą. Podduszamy, a następnie miksujemy otrzymując gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Do otrzymanego sosu przekładamy ponownie podsmażoną kiełbasę.


Gotujemy po polsku!

1 komentarz:

  1. Dotychczas białą kiełbasę jadałam tylko w żurku, ale Twój sposób brzmi i wygląda bardzo apetycznie! Do wypróbowania koniecznie!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...