Następną propozycją do akcji "Gotujemy po polsku!" prowadzonej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja, a będącej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl jest biała kiełbasa w smacznym cebulowo - piwnym sosie.
Składniki:
1 kg białej kiełbasy
3 średnie cebule
0.5 litra jasnego piwa
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Do płaskiego, ale szerokiego garnka wlewamy połowę piwa i wkładamy połowę porcji kiełbasy. Na piwie obsmażamy kiełbasę do lekkiego zrumienienia, po czym wyjmujemy ją. Do garnka dodajemy pozostałe piwo i wkładamy resztę kiełbasy. Również podsmażamy ją do lekkiego zrumienienia, po czym wyjmujemy z garnka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy ją do garnka z zredukowanym piwem. Obsmażamy ją chwilę w tym piwie, po czym podlewamy wodą. Podduszamy, a następnie miksujemy otrzymując gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Do otrzymanego sosu przekładamy ponownie podsmażoną kiełbasę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz