Przyznam szczerze, nigdy wcześniej nie robiłam sama risotto. Jadłam je kilkakrotnie, ale nie miałam okazji zrobić go samodzielnie. Ryż arborio kupiłam już jakiś czas temu i cały czas stał na półce, przypominając się, że muszę się z nim zmierzyć. Dzisiaj przyszła na niego pora. Przygotowałam moje pierwsze risotto.
Składniki:
1 szklanka ryżu arborio
0.5 dużej cebuli (lub 1 mała)
2 łyżki masła
0.5 szklanki białego wina
2-3 szklanki bulionu
ok. 70 g mozzarelli
1 łyżeczka curry
pieprz czarny, suszona bazylia
Na patelnię wrzucamy masło. Na rozgrzane masło wykładamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy ją, żeby była miękka. Następnie na patelnie wrzucamy ryż i podsmażamy go do zeszklenia, po czym zalewamy całość białym winem. Gdy wino zostanie wchłonięte przez ryż zaczynamy dodawać gorący bulion. Dodajemy go po chochelce, każdą kolejną wtedy gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gdy bulion zostanie wchłonięty w całości, a ryż będzie odpowiednio miękki doprawiamy risotto curry, pieprzem i suszoną bazylią, a także dodajemy pokrojoną w małą kostkę mozzarellę.
Dodatkowo na talerzu posypałam risotto odrobiną pokrojonej w kostkę mozzarelli.
risotto ...mmm.. ja robię je stanowczo za często ale chyba nigdy się nie znudzi;)
OdpowiedzUsuńja bym zjadła takie :)
OdpowiedzUsuńostatnio tylko zupki na rozgrzanie i walkę z przeziębieniem.
narobilas mi smaku, na takie jedzonko:) pychotka:)
OdpowiedzUsuńnie pamiętam,kiedy ostatnio zrobiłam risotto... moja mama przepada za mozzarellą... więc może czas upichcić jej coś na obiad? ;-) a winko wchłonąć samemu :D
OdpowiedzUsuńKabka - nic nie stoi na przeszkodzie by kupić butelkę wina, trochę użyć do risotto, a resztę wypić :)
OdpowiedzUsuń