Planowałam zrobić guacamole, ale niestety awokado które kupiłam mimo miękkiego wierzchu w środku okazało się za twarde by je wykorzystać. Na szybko kombinowałam, bo koniecznie chciałam coś tego typu przygotować. Z pomocą przyszła mi książka "Podróże Kulinarne. Kuchnia Meksykańska". Przygotowałam szybką i smaczną salsę pomidorową. Oryginalny przepis uwzględniał dodanie ogórka, ale ja go nie miałam, a poza tym ostatnio dowiedziałam się że dodawanie świeżego ogórka do innych warzyw powoduje zabijanie w nich witaminy C.
Składniki:
2 pomidory
1 średnia czerwona cebula
1.5 łyżki soku z limonki
1 łyżka słodkiego sosu chilli
1 łyżka porwanych listków kolendry
Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. W miseczce mieszamy cebulę, pomidory, sos chilli, sok z limonki i listki kolendry. Smacznego
Sama nie wiem czemu zrobiłam zdjęcie przed wrzuceniem kolendry. Zorientowałam się jak już salsa była zjedzona. Bardzo smaczna była.
Potrawę dodaję do akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz