W dalszym ciągu wykorzystuję moją mrożoną mieszankę azjatycką. Wystarczy zmieniać dodatki, a otrzymujemy szybkie, smaczne dania, które nie powinny się znudzić. Zdecydowałam się przyrządzić spaghetti po azjatycku.
Składniki (dla 2 osób):
makaron spaghetti (porcja dla 2 osób)
5 kotletów sojowych + bulion do ugotowania ich
2.5 szklanki mrożonej mieszanki azjatyckiej
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
3 łyżki sosu chilli (u mnie sos chilli-czosnek, coś w tym stylu)
5-6 marynowanych mini kolb kukurydzy
2 łyżki oleju
0.5 łyżeczki chilli
Kotlety sojowe gotujemy w bulionie z dodatkiem chilli, a następnie odsączamy, kroimy w paseczki i odstawiamy na bok (bulion zostawiamy).
Makaron spaghetti gotujemy w bulionie pozostałym po gotowaniu kotletów sojowych.
W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy mieszankę azjatycką oraz sos sojowy. Podsmażamy do miękkości warzyw, wrzucamy paski sojowe i sos chilli. Podduszamy przez kilka chwil i dodajemy pokrojone w 1 cm kawałki mini kolby kukurydzy. Smażymy jeszcze minutę, po czym do woka nakładamy ugotowany makaron spaghetti. Całość dokładnie mieszamy i podajemy.
mysle, ze zjadlabym takie jedzonko ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńwidzę, że się zgrałyśmy;) u mnie też dzisiaj azjatyckie klimaty;))
OdpowiedzUsuńjakie ładne kubusiowe tło :-)
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki lubię więc sama chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńu mnie tez było dzisiaj spaghetti ale bolonese. Przyznam ze twoje bardziej mi sie podoba bo jest takie inne ;) Nie jadłam takiego
OdpowiedzUsuń