wtorek, 16 listopada 2010

Spaghetti po azjatycku

W dalszym ciągu wykorzystuję moją mrożoną mieszankę azjatycką. Wystarczy zmieniać dodatki, a otrzymujemy szybkie, smaczne dania, które nie powinny się znudzić. Zdecydowałam się przyrządzić spaghetti po azjatycku.

Składniki (dla 2 osób):

makaron spaghetti (porcja dla 2 osób)

5 kotletów sojowych + bulion do ugotowania ich

2.5 szklanki mrożonej mieszanki azjatyckiej

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

3 łyżki sosu chilli (u mnie sos chilli-czosnek, coś w tym stylu)

5-6 marynowanych mini kolb kukurydzy

2 łyżki oleju

0.5 łyżeczki chilli

Kotlety sojowe gotujemy w bulionie z dodatkiem chilli, a następnie odsączamy, kroimy w paseczki i odstawiamy na bok (bulion zostawiamy).

Makaron spaghetti gotujemy w bulionie pozostałym po gotowaniu kotletów sojowych.

W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy mieszankę azjatycką oraz sos sojowy. Podsmażamy do miękkości warzyw, wrzucamy paski sojowe i sos chilli. Podduszamy przez kilka chwil i dodajemy pokrojone w 1 cm kawałki mini kolby kukurydzy. Smażymy jeszcze minutę, po czym do woka nakładamy ugotowany makaron spaghetti. Całość dokładnie mieszamy i podajemy.

5 komentarzy:

  1. mysle, ze zjadlabym takie jedzonko ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę, że się zgrałyśmy;) u mnie też dzisiaj azjatyckie klimaty;))

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie ładne kubusiowe tło :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie składniki lubię więc sama chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie tez było dzisiaj spaghetti ale bolonese. Przyznam ze twoje bardziej mi sie podoba bo jest takie inne ;) Nie jadłam takiego

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...