poniedziałek, 27 grudnia 2010

Ciecierzyca na ciepło

Przepis na tą ciecierzycę pochodzi od marghe z forum cincin. Od czasu, gdy go wypatrzyłam wielokrotnie gościł na naszym stole. Tak przyrządzona ciecierzyca jest wspaniałym dodatkiem obiadowym.

Składniki:

1 puszka/słoik ciecierzycy

1 czerwona cebula

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1 łyżka octu winnego

5 łyżek oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Czerwoną cebulę obieramy i siekamy w drobno. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy na nią ciecierzycę. Podgrzewamy ją. Musztardę francuską mieszamy z octem winnym, a następnie powoli ubijając dodajemy oliwę. Do ciepłej ciecierzycy wrzucamy posiekaną cebulę, wlewamy sos z musztardy i wciskamy ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy.


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...