Nie da się ukryć, że śledzie stały się jednym z tradycyjnych wigilijnych dań na stołach większości ludzi w Polsce. Podobnie i u mnie... na Wigilię zawsze podawane są śledzie. Przez wiele lat były to zwyczajne śledzie w oleju z cebulką, ale od jakiegoś czasu do pary z takimi zwyczajnymi śledziami pojawiają się śledzie pod pierzynką.
Składniki:
cebula, pokrojona w drobną kostkę
śledź, pokrojony w paski
jajka, ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
ser żółty, starty na dość drobnej tarce
majonez
Dwa dni przed przygotowaniem całości śledzia kroimy w paski, wkładamy do słoika i zalewamy oliwą. Jednak jeśli ktoś tego nie zrobił wcześniej to można wykorzystać śledzia w oleju przygotowanego do śledzia z cebulką.
W dniu przyrządzenia w naczyniu układamy po kolei:
- warstwa cebuli
- warstwa śledzia
- smarujemy majonezem
- warstwa jajka na twardo
- warstwa majonezu
- warstwa tartego sera
Ważne jest by warstwy jajka, śledzia i cebuli były jednakowej grubości, dzięki temu żaden ze smaków nie dominuje nad pozostałymi. Jeżeli chcemy przyrządzić większą ilość tego śledzia to po warstwie jajka możemy ułożyć:
- ponownie warstwę cebuli
- warstwę śledzia
- warstwę majonezu
- warstwę jajka
i dopiero wtedy ostatnią porcję majonezu i ser żółty na wierzch. Tutaj również warstwy śledzia, jajka i cebuli powinny być jednakowej grubości.
Zdjęcie dołączę później, gdy już będę go układała w salaterce. Na razie mam przygotowane poszczególne składniki. Może ktoś jeszcze zdecyduje się skorzystać. To bardzo smaczny sposób podania śledzi :)
chetnie bym poprobowala takiego sledzika:)
OdpowiedzUsuńShinju przepis mam od dawna, ale jeszcze nie próbowałam:) czekam na apetyczne zdjecia:)
OdpowiedzUsuńa... i chciałabym życzyć Tobie i Twoje rodzinie wszystkiego dobrego w te Święta i w Nowym roku:) pozdrawiam ciepło
Blasku w oczach i ciepła w sercu, Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńwesołych świąt
OdpowiedzUsuńjuż niedługo będę się zajadać podobnymi śledziami :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i życzę Wesołych Świąt