Już od dawna planowałam wypróbować ten przepis znaleziony w książeczce "Podróże Kulinarne. Kuchnia Meksykańska", ale wiecznie nie miałam czasu. Tortille kupiłam już jakiś czas temu, leżały i czekały na to aż będę mogła je wykorzystać. I przyszedł ten dzień. Znalazłam chwilę i przygotowałam pyszne quesadillas.
Składniki (na 2 porcje):
4 tortille
250 g mielonego mięsa wieprzowego
pół papryki (u mnie pomarańczowa)
1 ząbek czosnku (duży)
1 malutką ostrą papryczkę
odrobina ziołowego pieprzu
1 szklanka tartego sera
oliwa z oliwek
Na oliwie smażymy mięso do zrumienienia. Paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy, miażdżymy i drobno siekamy, papryczkę pozbawiamy pestek i również siekamy bardzo drobno. Gdy mięso będzie już rumiane dorzucamy do niego paprykę, papryczkę i czosnek. Podsmażamy jeszcze przez jakieś 5 minut, doprawiamy ziołowym pieprzem. Na dwóch tortillach układamy po połowie mięsa, posypujemy serem i przykrywamy pozostałymi tortillami. Z zewnętrznych stron złożone tortille smarujemy lekko oliwą. Smażymy na gorącej patelni na rumiano, najpierw z jednej, a potem drugiej strony. Po zdjęciu z patelni kroimy w trójkąty.
Można podać z guacamole lub salsą. Ja podałam z sosem hot chilli.
Pyszotka.Też robiłam:)
OdpowiedzUsuńPyszne :) robiłam w innej wersji troszkę ;)
OdpowiedzUsuńJa zawsze sobie obiecuję, że już następnym razem jak kupię tortille to zrobię właśnie to danie...a zawsze jednak robię inaczej. Chyba pora się zdecydować :P
OdpowiedzUsuńsuper że w końcu je zrobiłaś;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygladaja, a do tego sa tak proste do zrobienia! No i cos mi sie zdaje, ze juz wiem, co dzis bedzie na obiad.
OdpowiedzUsuńa ja już kupiłam nawet tortille do przygotowania tego dania :-)
OdpowiedzUsuńRóbcie, róbcie - naprawdę warto :)
OdpowiedzUsuńJa tez wiecznie nie mam czasu, żeby je przyrządzić, ale chęci mam duże :) Może po świętach w końcu coś z tego wyjdzie bo Twoje bardzo mnie zachęcają :)
OdpowiedzUsuń