wtorek, 15 lutego 2011

Makaron z wieprzowiną i warzywami

Dzisiaj naszła mnie wielka ochota na coś z woka. Ale na obiad przygotowane już były kotlety ze schabu, były nawet usmażone. Postanowiłam wykorzystać je jako mięsny składnik dania obiadowego. Wybrałam kilka dodatków i w kilka minut miałam smaczny obiad.

Składniki (na 2 porcje):

1 duży kotlet schabowy (już usmażony w panierce)

1 czerwona papryka (niezbyt wielka)

6 pieczarek

1 niewielka czerwona cebula

1 cm świeżego imbiru

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka sosu chilli (można więcej jak ktoś chce ostrzejsze)

szczypta czarnego pieprzu

1 łyżka sezamu

olej

4 garście makaronu jajecznego do woka

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w paski, a każdy pasek na 3 części. Imbir obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy na pół, a następnie każdą połówkę w plasterki. Kotleta kroimy w paseczki o szerokości o długości ok. 3-4 cm.

W woku rozgrzewamy trochę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i imbir, po kilku chwilach dodajemy paprykę. Podsmażamy do chwili gdy zacznie mięknąć i wrzucamy pokrojone pieczarki. Podsmażamy przez 2-3 minuty, po czym wrzucamy do woka pokrojonego kotleta. Dodajemy sos sojowy, sos chilli i pieprz. Podsmażamy przez chwilę, wrzucamy ugotowany makaron. Całość dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zrumienionym na suchej patelni sezamem.

Taki makaron można równie dobrze przygotować ze zwyczajnymi kawałkami wieprzowiny, doprawionymi przyprawami i usmażonymi.


Przepis dodaję do akcji "Tylko ze spiżarni":


5 komentarzy:

  1. Apetyczne danko. U mnie też dzisiaj będzie makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wygląda! i do tego ten sezam :)

    pyszności! też czasem tak robię ze schabowymi, podrzucam je gdzieś mojemu Połówkowi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny pomysl na zrobienie ze schabowego czegos, co zupelnie ze schabowym sie nie kojarzy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada pysznie. uwielbiam polaczenie miesa z sezamem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda!
    A mi wok się przepalił po 15 latach użytkownania :(

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...