Jakoś tak wyszło, że mnóstwo osób wokół mnie robiło ostatnio risotto. Oglądałam zdjęcia, czytałam przepisy i z każdym kolejnym miałam coraz większą chęć na zjedzenie risotto. Pozostało tylko zdecydować się z czym to risotto przyrządzić. Padło na krewetki koktajlowe i cytrynę. To bardzo smaczny zestaw i w risotto sprawdził się doskonale.
Składniki (na 2 porcje):
150 g ryżu arborio
120-150 g krewetek koktajlowych (u mnie mrożone)
1 cebula
0.5 szklanki białego wina (u mnie półwytrawne)
ok. 2 szklanek bulionu (u mnie drobiowy)
2 łyżki masła
0.5 cytryny
pieprz ziołowy
parmezan
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i podsmażamy na nim cebulę. Następnie wrzucamy na patelnię ryż i podsmażamy go aż wchłonie masło z patelni (cały czas mieszając), po czym całość zalewamy winem. Patelnię trzymamy na małym ogniu i podgrzewamy aż ryż wchłonie wino. Następnie wlewamy po chochelce ciepły bulion, za każdym razem oczekując aż poprzednia porcja zostanie wchłonięta.
Krewetki wykładamy na sitko, przelewamy chłodną wodą pozbywając się lodowej glazury i lekko je rozmrażając. Następnie zostawiamy na sitku to odcieknięcia
Przed dodaniem ostatniej chochelki bulionu dodajemy na patelnię krewetki, sok z połowy cytryny oraz otartą skórkę z tej połówki cytryny, lekko doprawiamy pieprzem ziołowym. Po wchłonięciu ostatniej chochelki bulionu ryż powinien być al dente. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe masło i parmezan, mieszamy. Przykrywamy na minutę. Po minucie nakładamy.
wow fantastyczne połączenie składników
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie..
OdpowiedzUsuńO, mniam ! Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńCudnie wyglada! A ja lubie, oj lubie... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam risotto, a twoje jest dokladnie takie jak lubie: lekko cytrynowe, a do tego z krewetkami. Mniam!
OdpowiedzUsuńooo rissoto!! ciekawe połączenie smaków :-) wyślij mi porcyjkę :P
OdpowiedzUsuńŚwietne to połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńteż mi ostatnio risotto chodzi po głowie, a twoje wygląda niezwykle apetycznie:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam się ciekawska patrząc na Twoje zdjęcie ;-) w sensie.. na Twój przysmak ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Krewetki koktajlowe? Mmm...pychota :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za krewetkami koktajlowymi, ale zjadłabym takie risotto z ich większymi kuzynami :)
OdpowiedzUsuńno patrz nie wpadłabym na to by tą patelnię wykorzystac do risotto! dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuńproponuję:
OdpowiedzUsuń- dodać więcej krewetek (dałem 250g i było ok)
- dodać trochę mniej soku z cytryny
- dodać mniej bulionu (możliwe, że zależy to też od ryżu, ja kupiłem "uncle bens do risotto" i wyszło za rzadkie)
- nie dodawać parmezanu do risotto z owocami morza
Dzieki za przepis :)
Przepyszne!
OdpowiedzUsuń