wtorek, 29 marca 2011

Cytrynowe risotto z krewetkami koktajlowymi

Jakoś tak wyszło, że mnóstwo osób wokół mnie robiło ostatnio risotto. Oglądałam zdjęcia, czytałam przepisy i z każdym kolejnym miałam coraz większą chęć na zjedzenie risotto. Pozostało tylko zdecydować się z czym to risotto przyrządzić. Padło na krewetki koktajlowe i cytrynę. To bardzo smaczny zestaw i w risotto sprawdził się doskonale.


Składniki (na 2 porcje):

150 g ryżu arborio

120-150 g krewetek koktajlowych (u mnie mrożone)

1 cebula

0.5 szklanki białego wina (u mnie półwytrawne)

ok. 2 szklanek bulionu (u mnie drobiowy)

2 łyżki masła

0.5 cytryny

pieprz ziołowy

parmezan

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i podsmażamy na nim cebulę. Następnie wrzucamy na patelnię ryż i podsmażamy go aż wchłonie masło z patelni (cały czas mieszając), po czym całość zalewamy winem. Patelnię trzymamy na małym ogniu i podgrzewamy aż ryż wchłonie wino. Następnie wlewamy po chochelce ciepły bulion, za każdym razem oczekując aż poprzednia porcja zostanie wchłonięta.



Krewetki wykładamy na sitko, przelewamy chłodną wodą pozbywając się lodowej glazury i lekko je rozmrażając. Następnie zostawiamy na sitku to odcieknięcia

Przed dodaniem ostatniej chochelki bulionu dodajemy na patelnię krewetki, sok z połowy cytryny oraz otartą skórkę z tej połówki cytryny, lekko doprawiamy pieprzem ziołowym. Po wchłonięciu ostatniej chochelki bulionu ryż powinien być al dente. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe masło i parmezan, mieszamy. Przykrywamy na minutę. Po minucie nakładamy.

14 komentarzy:

  1. wow fantastyczne połączenie składników

    OdpowiedzUsuń
  2. O, mniam ! Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglada! A ja lubie, oj lubie... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam risotto, a twoje jest dokladnie takie jak lubie: lekko cytrynowe, a do tego z krewetkami. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo rissoto!! ciekawe połączenie smaków :-) wyślij mi porcyjkę :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne to połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  7. też mi ostatnio risotto chodzi po głowie, a twoje wygląda niezwykle apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam się ciekawska patrząc na Twoje zdjęcie ;-) w sensie.. na Twój przysmak ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Krewetki koktajlowe? Mmm...pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za krewetkami koktajlowymi, ale zjadłabym takie risotto z ich większymi kuzynami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. no patrz nie wpadłabym na to by tą patelnię wykorzystac do risotto! dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. proponuję:

    - dodać więcej krewetek (dałem 250g i było ok)
    - dodać trochę mniej soku z cytryny
    - dodać mniej bulionu (możliwe, że zależy to też od ryżu, ja kupiłem "uncle bens do risotto" i wyszło za rzadkie)
    - nie dodawać parmezanu do risotto z owocami morza
    Dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...