Jakie przekąski jecie np. do piwa? W pubach najczęściej dostępne są paluszki lub orzeszki, czasem chipsy. Ja przygotowałam przekąskę, która do piwa nadaje się znakomicie. Ale nawet bez alkoholu jest świetna. I ma jedną ważną zaletę - przyrządza się ją szybko i prosto.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 szklanka drobno startego żółtego sera
suszona bazylia
ziołowy pieprz
Płat ciasta francuskiego kroimy w paski równolegle do krótszego boku. Każdy z pasków posypujemy suszoną bazylią, ziołowym pieprzem i tartym serem. Lekko dociskamy do ciasta. Każdy pasek rolujemy, a następnie otrzymany wałek kroimy nożem w plasterki o grubości ok. pół centymetra. Otrzymane w ten sposób ślimaki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 7-8 minut.
Na zdjęciu kilka malutkich ślimaków.
Pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚWIETNY POMYSŁ..
OdpowiedzUsuńJa raczej nie piję piwa,ale na przekąskę bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńO właśnie, gdzieś w lodówce zawieruszyło się ciasto francuskie. Już wiem co z niego wyczaruję ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
idealna przekąska;) prosta, szybka i do tego smaczna;)
OdpowiedzUsuńzapowiada się pysznie i do tego szybko :)
OdpowiedzUsuńPiwo rzadko piję, ale jeśli już to przekąska idealna :)
OdpowiedzUsuńfajne i smaczne przekaski:)
OdpowiedzUsuńLubię takie ślimaki, najczęściej smaruję ciasto oliwkową tapenade.
OdpowiedzUsuńMożna i bez piwa - myślę, że są świetną alternatywą dla chipsów i paluszków.
OdpowiedzUsuńmiss_coco - użycie do nich oliwkowej tapenady to świetny pomysł :) wypróbuję :)
Zbyt wielkim fanem piwa, to ja nie jestem, ale ślimaczka z serem chętnie bym schrupał;-)
OdpowiedzUsuń