poniedziałek, 28 marca 2011

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem i bazylią

Jakie przekąski jecie np. do piwa? W pubach najczęściej dostępne są paluszki lub orzeszki, czasem chipsy. Ja przygotowałam przekąskę, która do piwa nadaje się znakomicie. Ale nawet bez alkoholu jest świetna. I ma jedną ważną zaletę - przyrządza się ją szybko i prosto.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 szklanka drobno startego żółtego sera

suszona bazylia

ziołowy pieprz

Płat ciasta francuskiego kroimy w paski równolegle do krótszego boku. Każdy z pasków posypujemy suszoną bazylią, ziołowym pieprzem i tartym serem. Lekko dociskamy do ciasta. Każdy pasek rolujemy, a następnie otrzymany wałek kroimy nożem w plasterki o grubości ok. pół centymetra. Otrzymane w ten sposób ślimaki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 7-8 minut.

Na zdjęciu kilka malutkich ślimaków.

11 komentarzy:

  1. Ja raczej nie piję piwa,ale na przekąskę bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O właśnie, gdzieś w lodówce zawieruszyło się ciasto francuskie. Już wiem co z niego wyczaruję ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. idealna przekąska;) prosta, szybka i do tego smaczna;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada się pysznie i do tego szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piwo rzadko piję, ale jeśli już to przekąska idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne i smaczne przekaski:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie ślimaki, najczęściej smaruję ciasto oliwkową tapenade.

    OdpowiedzUsuń
  8. Można i bez piwa - myślę, że są świetną alternatywą dla chipsów i paluszków.

    miss_coco - użycie do nich oliwkowej tapenady to świetny pomysł :) wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zbyt wielkim fanem piwa, to ja nie jestem, ale ślimaczka z serem chętnie bym schrupał;-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...