Akcja kulinarna "Pora na pora" powoli dobiega już końca. A u mnie w lodówce smutno leżał sobie por i przywoływał mnie za każdym razem gdy otworzyłam lodówkę. No nie mogłam być nieczuła i obojętna na te wołania, dlatego postanowiłam ponownie wziąć udział we wspomnianej akcji. Wyciągnęłam pora i upiekłam bardzo smaczną przekąskę - pierożki z ciasta francuskiego.
Składniki:
2 pory
1 opakowanie ciasta francuskiego
3/4 szklanki startego żółtego sera
2 łyżki masła
sól, pieprz ziołowy
chilli (ja miałam w płatkach, z młynkiem do mielenia na bieżąco)
Białą część porów kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie pokrojone pory. Posypujemy ziołowym pieprzem i podsmażamy na małym ogniu aż zmiękną. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Zimne pory mieszamy z tartym serem, lekko solimy i doprawiamy chilli (ilość względem upodobań - jak ktoś nie lubi ostrego to może pominąć). Ciasto francuskie rozwijamy (jeśli mrożone to rozmrażamy), można je lekko rozwałkować, jeśli chcemy cieńszą warstwę ciasto. Płat ciasta kroimy w kwadraty, na środku każdego układamy trochę porowego nadzienia, sklejamy w trójkątny pierożek. Gotowe pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na jakieś 6 minut.
Ponieważ mam piekarnik gazowy grzejący jedynie od dołu to w połowie pieczenia przewróciłam pierożki na drugą stronę.
Przepis dodaję do akcji kulinarnej "Pora na pora":
u mnie dokladnie to samo ;) por lezal i smutno wyczekiwal....
OdpowiedzUsuńPierożki.. komon do mnie ;-D Zaraz was schrrupię ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Cudowny pomysł na pierożki :))
OdpowiedzUsuńTos mi teraz narobila smaka :) Pieknie wygladaja! A chilli nie pominelabym za zadne skarby swiata ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego pierożka:))
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego pierożka:))
OdpowiedzUsuńpor kojarzy mi się raczej z delikatnymi smakami, a tu chilli:) niespodzianka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygladaja i na pewno sa tez takie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ciasto francuskie z i jest przepyszne. Najbardziej lubie połączenie por ser pleśniowy ciasto francuskie ;)
OdpowiedzUsuńciasto francuskie rzadzi! i swietnie sprawdza sie z porem, wiem, bo robie tarte francuska z porem wlasnie! poprosze jeden trojkacik! :-))
OdpowiedzUsuńLubię ciasto francuskie a ostatnio robiłam coś z nim ładnych parę miesięcy temu...Twoje rożki mnie bardzo zainspirowały, dzięki! ;-)
OdpowiedzUsuń