piątek, 25 marca 2011

Francuskie pierożki z serem i porami

Akcja kulinarna "Pora na pora" powoli dobiega już końca. A u mnie w lodówce smutno leżał sobie por i przywoływał mnie za każdym razem gdy otworzyłam lodówkę. No nie mogłam być nieczuła i obojętna na te wołania, dlatego postanowiłam ponownie wziąć udział we wspomnianej akcji. Wyciągnęłam pora i upiekłam bardzo smaczną przekąskę - pierożki z ciasta francuskiego.

Składniki:

2 pory

1 opakowanie ciasta francuskiego

3/4 szklanki startego żółtego sera

2 łyżki masła

sól, pieprz ziołowy

chilli (ja miałam w płatkach, z młynkiem do mielenia na bieżąco)

Białą część porów kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie pokrojone pory. Posypujemy ziołowym pieprzem i podsmażamy na małym ogniu aż zmiękną. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Zimne pory mieszamy z tartym serem, lekko solimy i doprawiamy chilli (ilość względem upodobań - jak ktoś nie lubi ostrego to może pominąć). Ciasto francuskie rozwijamy (jeśli mrożone to rozmrażamy), można je lekko rozwałkować, jeśli chcemy cieńszą warstwę ciasto. Płat ciasta kroimy w kwadraty, na środku każdego układamy trochę porowego nadzienia, sklejamy w trójkątny pierożek. Gotowe pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na jakieś 6 minut.
Ponieważ mam piekarnik gazowy grzejący jedynie od dołu to w połowie pieczenia przewróciłam pierożki na drugą stronę.


Przepis dodaję do akcji kulinarnej "Pora na pora":

12 komentarzy:

  1. u mnie dokladnie to samo ;) por lezal i smutno wyczekiwal....

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierożki.. komon do mnie ;-D Zaraz was schrrupię ;-))

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny pomysł na pierożki :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Tos mi teraz narobila smaka :) Pieknie wygladaja! A chilli nie pominelabym za zadne skarby swiata ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym takiego pierożka:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym takiego pierożka:))

    OdpowiedzUsuń
  7. por kojarzy mi się raczej z delikatnymi smakami, a tu chilli:) niespodzianka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie wygladaja i na pewno sa tez takie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto francuskie z i jest przepyszne. Najbardziej lubie połączenie por ser pleśniowy ciasto francuskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto francuskie rzadzi! i swietnie sprawdza sie z porem, wiem, bo robie tarte francuska z porem wlasnie! poprosze jeden trojkacik! :-))

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię ciasto francuskie a ostatnio robiłam coś z nim ładnych parę miesięcy temu...Twoje rożki mnie bardzo zainspirowały, dzięki! ;-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...